Єврокомісія розглядає можливість запровадження обмежень на в’їзд для чиновників Росії, причетних до справи Магнітського – ЗМІ

Брюссель. 4 червня. УНІАН. 

Про це пише Інтернет-видання EUobserver.

Відео дня

За інформацією видання, на сьогодні ЄС та Росія завершують переговори щодо угоди про внесення змін до угоди про спрощення оформлення віз. Ці зміни, в тому числі, дадуть можливість для безвізових поїздок власникам російських службових паспортів.

Водночас, як стало відомо EUobserver, група з 48 депутатів Європарламенту, серед яких в тому числі голова Комітету з питань закордонних справ Ельмар Брок та лідер лібералів Гі Верхофстадт, написали листа міністрам закордонних справ країн-членів ЄС, в якому заявили, що Європарламент не ратифікує угоду про подальше спрощення віз, якщо не буде вирішена проблема чиновників, причетних до справи С.Магнітського.

На цю тему: "Список Магнітського" має таємний додаток

“За нинішніх умов ми не зможемо підтримати будь-яку угоду про спрощення візового режиму з Росією, і будемо виступати за відмову парламенту надати свою згоду, якщо Рада (ЄС) не схвалить європейський “закон Магнітського”, - цитує видання лист депутатів.

EUobserver з посиланням на європейські дипломатичні джерела зазначає, що дипломати бачать кілька шляхів вирішення проблеми. Один з них – отримання гарантій від російського уряду щодо того, що люди, які причетні до справи С.Магнітського, не використовуватимуть службових паспортів при в’їзді до ЄС.

Інший шлях вирішення проблеми дипломати вбачають у внесенні прізвищ відповідних осіб до Шенгенської інформаційної системи. При цьому варіанті, за словами співрозмовника видання, такі особи матимуть можливість отримувати візи в країнах-членах ЄС, однак не зможуть в’їжджати до країн ЄС за службовим паспортом без віз.