Поліція попередила протестувальників про рішучі дії за напади на церкви  / фото REUTERS

Поліція Польщі попередила учасників акцій протесту проти заборони абортів про застосування рішучих дій після нападів на церкви.

Про це повідомляє Reuters.

Правоохоронці закликали людей не переривати релігійні служби та не руйнувати приміщень католицьких храмів.

Відео дня

Читайте такожДочка президента Польщі засудила рішення Конституційного суду країни про заборону абортів

Хвиля протестів зачепила римо-католицьку церкву після її схвалення рішення Конституційного суду щодо заборони абортів. Громадяни припускають, що священники та політики могли вплинути на суддів.

Минулої неділі група демонстрантів увірвалася у храм і зірвала месу, пошкодивши будівлю. Відтоді учасники протестів неодноразово скандували антиклерикальні гасла.

У середу тисячі жінок пройшлися маршем по центру Варшави, викрикуючи: «Лицемірні фанатики». Декотрі вимагали «повалити» уряд.

«З огляду на оголошені організаторами плани щодо подальшої агресії, поліція вживатиме рішучі заходи. Метою поліції є забезпечення суспільного порядку і безпеки усіх громадян», – цитує агентство заяву МВС.

Про які плани організаторів йдеться, у міністерстві не уточнюють. У п’ятницю в столиці запланована масштабна акція протесту.

Заборона абортів у Польщі

  • У жовтні Конституційний суд Польщі заборонив проведення абортів у країні через вади розвитку плода. Жінкам дозволено переривати вагітність тільки на підставах зґвалтування, інцесту або ризику здоров'я для матері.
  • Рішення суддів викликало обурення з боку громадськості. І вже ввечері на вулиці Варшави вийшли сотні жінок, вимагаючи від влади скасувати заборону. До позиції суспільства приєдналися й опозиційні політики.
  • У Раді Європи постанову суду назвали "сумною для жіночих прав".