Білорусь планує закупівлю російського озброєння більш ніж на 1 мільярд доларів, передусім йдеться про придбання зенітно-ракетних комплексів С-400. Лукашенко заявив, що ці комплекси будуть розміщені вздовж кордону з Україною. 

Втім, це більшою мірою політичний крок наших сусідів, аніж військовий. 

Купуючи у Росії С-400, Лукашенко, по-перше, демонструє зовнішньому світу, що Білорусь під протекторатом Російської Федерації, а, по-друге, дає такий самий сигнал білорусам, який Кремль регулярно посилає росіянам – "фортеця в оточенні", тобто країна у небезпеці. Хоча насправді на Білорусь ніхто не збирається нападати, а, тим більше, Україна. 

Відео дня

Так чи інакше, у Білорусі накопичується озброєння (нехай і непотрібне їй), і це лякає місцеве населення. А страх – це те, що примушує людей шукати захисту у держави, тобто у режиму Лукашенка. 

У Білорусі накопичується озброєння (нехай і непотрібне їй), і це лякає місцеве населення

Саме так діяли всі тирани, які існували у світі: вони створювали зовнішню загрозу, і багато хто з них розпочинав зовнішні війни. Однак в умовах сильного інформаційного фону для того, щоб посіяти страх і напругу в суспільстві, достатньо повідомлень про закупівлю озброєння, наприклад, комплексів С-400. 

Такі дії на українсько-білоруському кордоні для України, звісно, неприємні. Але вони є логічними, виходячи з подій у Білорусі, які відбувалися протягом останнього року. За цей час суттєво погіршилися українсько-білоруські відносини, а Білорусь майже повністю втратила свою суб’єктність. За великим рахунком, Білорусь сьогодні перетворюється на таку собі "ДНР". І хоча Лукашенко постійно робить заяви проти України та вчиняє такі дії щодо неї, які примушують звертати увагу саме на нього, відволікаючись від того, хто насправді смикає його за ниточки, тобто від Путіна, говорити про будь-яку суб’єктність Лукашенка наразі не доводиться.

Загалом, Росія поступово інтегрує Білорусь у військовій площині в зону своїх інтересів

Росії ця ситуація вигідна з усіх сторін. Адже вона постачає і продає Білорусі озброєння. Причому, схоже, видала кредит Мінську, щоб білоруси могли купити це озброєння, а тепер Кремль ще й отримуватиме відсотки та зароблятиме на тому, що постачатиме обладнання для цього озброєння та здійснюватиме ремонт. 

Загалом, Росія поступово інтегрує Білорусь у військовій площині в зону своїх інтересів. 

Якщо говорити саме про тип озброєння – зенітно-ракетні комплекси С-400 – це оборонне, а не наступальне озброєння. І це ще раз покликано підкреслити білорусам, що Білорусь у небезпеці, і ніхто, крім Лукашенка, не зможе її захистити. Якщо тримати людей у постійній напрузі й страху, з часом вони почнуть вірити і в наявність небезпеки, і в необхідність придбання таких видів озброєння, і в те, що Лукашенко і Путін захищають їх від ворога. 

Тож закупівля Лукашенком російських С-400 – це гра на білорусів, а не сигнали чи загрози для України. 

Богдан Петренко, заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Читайте всі статті автора