День народження Тихановської - як відсвяткували білоруси та сама політик / фото: TUT.BY

Мешканці різних міст Білорусі вийшли ввечері 11 вересня на вулиці, щоб відсвяткувати день народження лідерки об’єднаної опозиції Світлани Тихановської.

Фото й відео масових святкувань з’явилися у Telegram-каналах білоруських видань.

Відео дня

З собою люди брали біло-червоно-білі прапори, що вже стали символом протестів у країні, а також торти зі свічками.

Щоб привітати опозиціонерку, яка нині перебуває в Литві, громадяни збиралися у живі ланцюги, співали пісень та влаштовували світлові шоу ліхтариками мобільних.

Сама ж Тихановська відсвяткувала день народження в ресторані у Вільнюсі. Як пишуть ЗМІ, для свята політик обрала один із найдорожчих закладів литовської столиці.

lrytas.lt

На камери запрошених журналістів Тихановська подякувала всім, хто підтримував її під час та після президентської кампанії.

«Я розумію, що тут безпечно. Проте я щодня боюся нових затримань білорусів. Я розумію, що з ними можуть зробити у в’язниці – ми це всі бачили. Мені важко дивитися, як з особливою жорстокістю затримують навіть жінок», – сказала вона, додавши, що без білорусів не було б і Тихановської.

Вибори та протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.