Ілюстрація / Reuters

Російська розвідка використовує три англомовні сайти для поширення дезінформації про пандемію коронавірусу, намагаючись використати кризу в Америці, яку Вашингтон намагається приборкати перед президентськими виборами.

Про це пише Associated Press, нагадуючи, що голосування в США пройдуть в листопаді. Двох росіян, які обіймають високі посади в ГРУ, вважають відповідальними за поширення дезінформації серед американської і західної аудиторії в цілому. Про це заявили чиновники в уряді США, які поговорили з журналістами Associated Press на умовах анонімності.

Читайте такожAmerican Interest: Росія веде політичну війну, і Заходу час завдати удар у відповідь

Відео дня

Ця інформація раніше була засекречена. Але чиновники кажуть, що цей статус був пом'якшений. Тож вони можуть більш вільно обговорювати її. Співрозмовники видання сказали, що погодилися говорити, щоб привернути увагу до конкретних сайтів й викрити чіткий зв'язок між ними й розвідкою Росії.

З кінця травня до початку липня ці сайти опублікували близько 150 статей про реакцію на пандемію коронавірусу, в яких хвалили Росію й принижували США. Один із заголовків, які привернули увагу американських чиновників, говорив, що "Допомога Росії проти COVOD-19 для Америки сприяє розрядці у відносинах". В статті йшлося про те, що Москва нібито надала США велику й гостро необхідну допомогу для боротьби з пандемією. Інша стаття під заголовком "Пекін переконаний, що COVID-19 - біологічна зброю" посилювала деякі заяви Китаю.

Співрозмовники Associated Press вважають, що російська дезінформація - це частина поточних наполегливих зусиль, націлених поширити фальшиві твердження й спричинити сум'яття. Вони не сказали, чи російські публікації були напряму пов'язані з виборами в США. Однак, деякі матеріали містять наклеп про конкурента Дональда Трампа в цьогорічній кампанії демократа Джо Байдена. Інші публікації нагадують російські зусилля за 2016 рік, покликані загострити расові відносини в США і посилити звинувачення в корупції проти американських політиків.

Associated Press нагадує, що американські чиновники й раніше говорили про дезінформацію про пандемію коронавірусу. Але тепер вони зайшли далі, вказавши пальцем на інформаційну агенцію InfoRos, зареєстровану в Росії. Вона контролює низку сайтів включно з InfoRos.ru, Infobrics.org і OneWorld.press. Всі вони використовують пандемію, щоб поширювати антизахідні погляди й поширювати дезінформацію.

Читайте такожNew York Times: Росія чіпляється за вбивство Флойда як за доказ лицемірства США

Окрім коронавірусу російські сайти зосереджені на новинах в США, глобальній політиці й актуальних темах. У вівторок, наприклад, на InfoRos.ru була стаття про протести в американських містах під заголовком "Хаос в блакитних містах", маючи на увазі ті міста, які під контролем Демократичної партії. В ній йшлося про те, що нью-йоркці, які виросли в часи агресивних до злочинності мерів Руді Джуліані й Майкла Блумберга, не засвоїли "вуличну мудрість". І тепер їм доводиться "адаптуватися до життя в міських районах високим рівнем злочинності". Інша стаття з заголовком "Українська пастка Байдена" стосується історії роботи сина колишнього віце-президента США в Україні. Стаття стверджує, що "український Вотергейт" продовжує "розгортатися з новою силою".

У США чиновники виявили двох росіян, які, на їхню думку, стоять за роботою російських сайтів. Денис Тюрін і Олександр Старунський раніше обіймали головні посади в InfoRos. Вони також служили в підрозділі ГРУ, який займався психологічною військовою розвідкою. Вони зберегли глибокі зв'язки з сайтами.

Читайте такожHandelsblatt: Кремль намагається використати страх перед смертельним коронавірусом

Раніше європейські аналітики у сфері дезінформації вказували на зв'язок InfoRos і One World з російським урядом. В 2019 році спеціальна команда Євросоюзу з дослідження кампаній поширення дезінформації позначила One World як "нове видання в пантеоні московських джерел дезінформації". Європейські експерти зауважили, що контент One World часто повторює російську державну позицію щодо різних проблем включно з війною в Сирії.

Звіт, який минулого місяця опублікувала організація EU DisinfoLab в Брюсселі, перевірила зв'язок між InfoRos і One World з одного боку і російською військовою розвідкою з іншого. Експерти виявили певні технічні й фінансові деталі, які пов'язують сайти з урядом Росії.