Дарині навальній 20 років / Скриншот

Дочці російського опозиціонера Олексія Навального вручили премію мужності Женевського форуму з прав людини та демократії. Вона отримала її від імені свого батька.

Виступ Дар'ї Навальної опубліковано на Youtube.

Вона сказала, що батько написав їй листа з в'язниці, в якому попросив присвятити цю нагороду всім політичним в'язням Росії та Білорусі.

"Це велика честь для мого батька і для всіх, хто підтримує його. Це важливий жест визнання і це означає, що світу не плювати. Я кажу це і як горда дочка, і як громадянка Росії, стурбована швидким крахом демократії в моїй країні. Я Дарина Навальна, дочка Олексія Навального - одного з головних політичних противників Володимира Путіна. Мій батько провів все життя, борючись з корупцією і захищаючи права і свободи людей. Такі, як свобода слова, свобода політичного вираження, свобода протестувати і брати участь у виборах - всі настільки важливі речі, яких не вистачає в Росії", - наводить її слова Медуза

Читайте такожМакрон прокоментував епізод з ляпасомТакож дочка політика згадала про арешти Навального, обшуки в його будинку та отруєння "Новачком". 

"Коли я приїхала до батька в лікарню після отруєння, я знала, що найкраще, що я можу зробити, щоб його підтримати, - це залишити свої переживання за дверима і просто бути з ним поруч. Ми дивилися разом Netflix, говорили про навчання, він задавав мільйони питань про мої заняття і друзів. І він завжди просив мене залишитися довше. Ось чому я хочу передати привіт і спасибі не тільки політичним в'язням і активістам, а і їх подружжю, дітям, сім'ям і друзям. Ваша підтримка так важлива, ви заслуговуєте всіх похвал просто за те, що ви поруч", - сказала Дарина Навальна.

Довідка УНІАН. Женевський форум з прав людини проводиться щорічно напередодні засідання Ради ООН з прав людини. Його організовують 25 правозахисних неурядових організацій.

Затримання та арешт Навального

Навальний 17 січня повернувся до Москви з Німеччини, де він проходив лікування після отруєння влітку 2020 року.

Його літак повинен був приземлитися в аеропорту "Внуково", але був перенаправлений в"Шереметьєво". Відразу ж на прикордонному контролі в аеропорту його затримали співробітники поліції.

В управлінні Федеральної служби виконання покарань по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засудженого за злочин.

2 лютого 2021 року Симоновський суд Москви в ході виїзного засідання в Мосміськсуді за клопотанням ФСВП замінив Олексію Навальному умовний термін на 3,5 роки на реальний у справі "Ів Роше". Всього Навальний відповідно до рішення повинен провести в колонії загального режиму два роки і вісім місяців.

Покарання опозиціонер відбуває в колонії суворого режиму №2 в місті Покров Володимирської області.

31 Березня Навальний оголосив голодування. Він заявив, що адміністрація щодня погрожує йому почати примусове годування. 23 квітня він оголосив про вихід з голодування, оскільки до нього допустили лікарів.

Пізніше стало відомо, що команда російського опозиціонера Олексія Навального відмовиться від колишнього формату проведення вуличних протестів.