Найближчі тижні можуть стати вирішальними, пише видання / фото president.gov.ua

Прихильники президента Джо Байдена і колишні офіційні особи США висловлюють розчарування і розгубленість щодо стратегії Білого дому стосовно України та бачать зростаючі розбіжності всередині адміністрації з приводу того, як збалансувати політику з довгостроковою підтримкою Києва, пише The Hill.

Вказується, що Білий дім нещодавно виступив проти пропозиції, яка дає НАТО і західним союзникам більшу керівну роль у просуванні вперед у питанні підтримки України. Йдеться про те, щоб Альянс узяв на себе управління очолюваною США групою "Рамштайн", яка координує постачання зброї Києву.

"Найближчі тижні можуть стати вирішальними, оскільки спікер Палати представників Майк Джонсон (республіканець від штату Луїзіана) обіцяє представити новий пакет допомоги Україні. Але неясно, наскільки надійним буде цей пакет і чи зможе Джонсон впоратися з опозицією з боку багатьох членів його власної партії. І якщо він зазнає невдачі або не зможе виконати вимоги демократів, Байден може зіткнутися зі зростаючим тиском з метою ухвалити менш орієнтовану на США коаліцію, яка підтримує боротьбу України проти Росії", ідеться в публікації.

Відео дня

У The Hill зазначили, що ситуація відчайдушна для України: ЗСУ нормують артилерію через відсутність більшої американської підтримки. Президент України Володимир Зеленський благає своїх прихильників виконати взяті на себе зобов'язання.

Колишній посол США в НАТО Іво Даалдер та експомічник держсекретаря у справах Європи та Євразії Карен Донфрід закликали Штати та Альянс розглянути питання щодо постачань Києву ракет великої дальності ATACMS і Taurus, чого не було зроблено досі через страх ескалації конфлікту.

"Цей страх ескалації часто необхідно стримувати вірою і стримуванням", - зазначила Донфрід.

Однак, плутанина з приводу подальших дій Білого дому щодо України викликає занепокоєння з огляду на позицію адміністрації, яка критикує Україну за удари по російських нафтопереробних заводах. Прихильники України кажуть, що подібні коментарі ще більше віддаляють США від позицій інших союзників, пише видання.

Один європейський чиновник, який побажав залишитися анонімним, назвав коментарі адміністрації Байдена про нафтопереробні заводи "порочними":

"Це неправильно - казати стороні, що перебуває у стані війни, не нападати на військову машину сторони-агресора, водночас не надаючи військової допомоги, щоб допомогти жертві захистити свою власну інфраструктуру, житлові будинки, пологові будинки та дитячі садки".

Зазначається, що цей патологічний страх Білого дому перед ескалацією конфлікту та успіхом Києва є однією з основних причин загибелі стількох українців.

Допомога Україні від США - актуальне

Нагадаємо, Дональд Трамп заявив, що підтримає додаткову допомогу Україні у війні проти Росії, якщо вона буде надана у формі кредиту:

"Ми продовжуємо роздавати подарунки на мільярди й мільярди доларів, і ми проаналізуємо це... Але набагато важливішим для мене є той факт, що Європа повинна зробити крок уперед і дати гроші. Вони повинні зрівняти рахунок. Якщо вони не зрівняють рахунок, я буду дуже засмучений цим, тому що вони постраждають набагато більше, ніж ми".

Вас також можуть зацікавити новини: