Володимир Путін став повністю залежний від Китаю / фото REUTERS

Заяви посла Китаю в ЄС про те, що Пекін не визнає окуповані території, не продаватиме РФ зброю і виступає проти застосування ядерної зброї не означають, що Китай в цілому виступає проти російської агресії.

Про це в інтерв'ю УНІАН розповів екс-співробітник КДБ, публіцист Сергій Жирнов. За його словами, Китай зацікавлений в тому, щоб війна в Україні тривала в уповільненому форматі ще багато років, тому що це вимотує РФ і ставить її в повну залежність від Китаю. Також це вимотує Захід, виснажуючи його збройні сили і можливості.

Жирнов вважає, що дружби між Росією і Китаєм в тому вигляді, в якому її сприймають, немає, а заяви про розміщення російської ядерної зброї в Білорусі - це плювок у спину Китаю.

"Це Путін плюнув у обличчя Китаю. Коли ми обговорювали візит Сі Цзіньпіна до Москви, ми говорили, що щось пішло не так. Путін не приїхав зустрічати Сі Цзіньпіна в аеропорт, не послав Мішустіна, а послав якогось абстрактного віце-прем'єра, якого ніхто не знав і не знає... Ніякої дружби на століття немає. Якщо Путін повірив, то він просто нічого не розуміє в Китаї. На сході чим пишніше говориться про дружбу, тим менше люди в неї вірять", - сказав Жирнов.

Також експерт нагадав про провокацію, влаштовану Китаєм перед візитом Сі в Москву. Ідеться про видання нових карт, де нинішні російські території були підписані старими китайськими назвами.

"Китай, як і раніше, для Росії є найголовнішим потенційним і стратегічним ворогом. У Китаю є претензії на Сибір і Далекий Схід, але воювати з Росією він не збирається, він все просто скупить, він вже на чверть їх скупив", - сказав Жирнов.

Експерт вважає поведінку Китаю зрозумілою, оскільки це велика світова держава з величезним населенням і економікою "трохи меншою, ніж у США". При цьому Путін дозволяє собі "плювати в обличчя Сі", хоча після того, як глава Кремля пересварився із Заходом, він став повністю залежний від Китаю.

"Незрозуміла мені тільки поведінка Путіна з самого початку було. Як тільки поїхав Сі Цзіньпін, Путін почав плюватися в бік Китаю, Медведєв тут же заговорив про ядерку, і Путін із Лукашенком заговорили про ядерку. Але ж Сі Цзіньпін говорив Путіну, що для Китаю це червона лінія, що ні в якому разі не можна говорити про ядерну зброю. І прем'єр-міністр Індії говорив Путіну те ж саме. Тоді Путін заткнувся на пару тижнів, а потім знову підняв це питання", - говорить Жирнов.

Експерт додав, що Путін не розуміє, що своїми діями він загнав себе в кут. "Путін - божевільний дурень... У такій ситуації не можна лаятися з останнім партнером", - вважає Жирнов.

Відносини Китаю і Росії - що відомо

Як повідомляв УНІАН, на початку квітня посол Китаю в ЄС Фу Цун заявив, що слова про "безмежну дружбу" між Москвою і Пекіном - це не більше ніж риторичний прийом. Він додав, що їхні зв'язки можуть бути не такими безмежними, як колись заявляли їхні лідери.

Спільна заява, в якій проголошувалася "безмежність" дружби Китаю і РФ, лідери цих країн зробили на початку лютого 2022 року, за кілька тижнів до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

На думку аналітиків Американського Інституту вивчення війни (ISW), лідер РФ демонстративно зробив низку заяв 5 квітня через приниження, яке відчув після того, як Китай "дав задню" у питанні "безмежної дружби" з Росією. Зокрема Володимир Путін активізував свої зусилля на міжнародній арені в спробі виправдати значимість Росії, відносини з якою знецінив Китай.

Вас також можуть зацікавити новини: