Володимир Путін і Сі Цзіньпін / фото REUTERS

Політолог Борис Тізенгаузен розповів, що Китай взяв в оренду на 49 років частину російських територій розміром з десять Кримів і не збирається їх віддавати. Китайці вже на всю там рубають ліс і добувають корисні копалини. 

"Лідер Китаю Сі Цзіньпін досить чітко сказав, що застосування і навіть загрози ядерною зброєю неприйнятними і рівно після того, як він це сказав, всім в РФ прикрутили мікрофони. Ключову роль зіграв лідер Китаю, тому що після того, як лідери європейських держав говорили Путіну, це його тільки більше розохотило, а якщо це сказав глава Китаю, власне васалом кого він практично вже є, то тут треба підкоритися", - сказав політолог.

Він пояснив, у чому секрет цього впливу Сі Цзіньпіна на Путіна і чому він його слухається.

"Китай та Індія - це власне дві держави, які досі продовжують Путіну наповнювати бюджет, в пристойних обсягах купуючи енергоресурси, які вже не купують Європейському Союзі. Росія території здала в оренду Китаю: там не один Крим поміститься на орендованих Китаєм територіях, які він взяв в оренду на 49 років. Китай мало того що, орендує щось вирощує, він вже копалини видобуває, ліс. Китай десять Кримів орендує і навряд чи потім віддасть. Якщо Китай приєднається до санкцій, російська економіка складеться протягом року", - сказав Тізенгаузен.

Експерт заявив, що Путін просив політичного притулку в Китаї.

"Тому що його звідти, по-перше, не екстрадують, тільки Китай як один з двох світових лідерів може дати йому подібні гарантії. Путін повністю економічно, політично, та напевно вже десь і ментально залежний від Китаю. А Китай Путіна використовує виключно як фішку в досягненні своїх інтересів, пересуваючи і відсуваючи до себе, на що реагують Сполучені Штати", - додав політолог.

Позиція Китаю щодо війни в Україні

10 жовтня 2022 року в день однієї з найбільших ракетних атак по українських містах Китай та Індія, які раніше утримувалися від критики війни Росії проти України, закликали до деескалації та діалогу. Прес-секретар Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін під час брифінгу для преси, заявив, що "всі країни заслуговують поваги до їх суверенітету і територіальної цілісності".

Раніше КНР схвалила ініціативи кремлівського диктатора у "утвердженні статусу Росії як великого гравця на міжнародній арені".

Російський опозиціонер Марк Фейгін заявив, що Китай зацікавлений в ослабленні Росії і поразці росіян в Україні, оскільки РФ буде шукати порятунку саме у КНР.