Ватажок ПВК "Вагнер" Євген Пригожин в ході переговорів з білоруським диктатором Олександром Лукашенком пообіцяв зупинити просування колон своєї "приватної армії" в бік Москви. Політика та боротьба за владу це не кіно, яке можна зупинити на якомусь епізоді, відмотати назад, або починати дивитися з початку без наслідків. Тим більш у такій країні, як Росія у її нинішньому становищі. Нарив ще більше набух. І є купа питань, які ще більше загострились після "скасування мятежу".

Перше - де відео Путіна на тлі Кремля, який мужньо готовий керувати захистом Москви, як це повинен був зробити упевненій в собі авторитарний лідер? Оскільки він драпанув, то силовий блок бачить це, та буде шукати іншу альтернативу, яка б вона не була. Або, скоріш за все, він вже реально втратив владу, хоча офіціально буде при посаді. Поки що.

Друге - що робити з тими, хто підтримав "Вагнера" в ФСБ, армії, Росгвардії, регіональні еліти? Судячи з усього, їх десь сотня тисяч. Починати карати? Це знов починати розхитувати силовий апарат. Це призведе до повномасштабного зіткнення. Не починати карати? Тоді вони зрадять ще раз і не будуть особливо нічого робити, щоб захистити режим. Бо за це нічого не було.

Відео дня

Передумови для гарної громадянської війни в Росії нікуди не зникли

Третє. Як будуть тепер поводити себе, ті хто не зрадив? Будуть вимагати більше посад та повноважень та покарання, тих, хто зрадив. Тут повертаємось до другого питання…

Четверте. Пригожин та "Вагнер" нікуди не поділися, а показали, що можуть робити все, що завгодно, та їм нічого за це не буде. Це при тому, що Путін назвав їх "мятежниками". Так в житті не буває, щоб вони не були покарані. Але почнеш карати, то можеш отримати ще більш успішний марш-кидок. Тим більше, що всі побачили, як хутко драпанули Путін та еліти. Тобто упевненість в успішності наступного ривка тільки посилилась.

П’яте - хто буде відповідати за збиті вертольоти тощо?

Шосте - що тепер відчувають ті, хто в Україні помирає за Путіна (який, знову ж таки, драпанув з Москви), та які бачили, що "Вагнер" просто знявся й пішов з фронту, а йому за це нічого не було?

Насправді це тільки короткий перелік питань, які були порушені. Ба більше, фундаментальні питання, які до цього призвели, теж не були вирішені. Тому – спокійно. Передумови для гарної громадянської війни в Росії нікуди не зникли. Це тільки репетиція.

Тарас Загородній, керівний партнер Національної антикризової групи