Фейгін пояснив, чому перегляд кордонів шляхом мирних угод є небезпечним / фото instagram.com/mark_feygin

Російський опозиціонер і правозахисник Марк Фейгін вважає, що перегляд державних кордонів шляхом мирних угод може створити поганий прецедент та спровокувати нові конфлікти через територіальні претензії. Він прогнозує, що Близький Схід, Кавказ і Закавказзя за найближчі десятиліття переживуть безліч війн, що актуалізують питання про кордони.

"Америка пропонувала якесь занулення для РФ: ви виходите з території, можливо, навіть Криму. Вони ж могли пропонувати обмін на зняття санкцій – це могло б бути предметом розмови. Москві це точно цікаво, не лише в частині санкцій, але і їхніх особистих активів – грошей, які належать цій групі: Путіну, Наришкіну, Патрушеву, які є мультимільярдерами. Тобто, це теж могло бути предметом відвертих переговорів. Ці особи є головними бенефіціарами "офшорної компанії Росія", вони викачують з неї кошти й роблять їх авуарами в безпечних зонах у решті світу. Це всі розуміють. Отже, якийсь ширший спектр питань був на цих переговорах", – зазначив Фейгін в ефірі телеканалу "Еспресо".

За словами Фейгіна, світові варто повернутися до міжнародного права, яке визнає територіальну цілісність, суверенітет і непорушність державних кордонів. Він зазначив, що відмова від повернення до цього створює "дуже поганий прецедент". 

Відео дня

"У цьому світі ще ділитимуть і ділитимуть – і Близький Схід, і Кавказ, і Закавказзя за найближчі десятиліття переживуть безліч війн, що актуалізують питання про кордони. Створювати прецедент для офіційного перегляду через мирну угоду кордонів після розпаду СРСР дуже небезпечно", – наголосив він.

Війна в Україні: чи ймовірні територіальні компроміси

Президент України Володимир Зеленський виключив можливість відмови від будь-якої території нашої країни в рамках потенційної мирної угоди з Росією. Він підкреслив, відмова від територій на користь РФ означатиме, що Росія зможе "продовжувати повертатися".

Водночас країни-сусіди України побоюються, що Захід може піти на певний компроміс з Росією і повторить сумнозвісну "Мюнхенську змову", яка надихнула Гітлера на військові захоплення в Європі. 

Раніше зʼявилася інформація про те, що в середині січня 2023 року президент США Джо Байден доручив директору ЦРУ Вільяму Бернсу перевірити готовність України й Росії до переговорів. Бернс запропонував закінчити війну в обмін на українські території. Однак у Байдена ці чутки спростували

Вас також можуть зацікавити новини: