Китай зміцнює армію / фото ua.depositphotos.com

Китай має намір збільшити витрати на армію, попри мляві темпи економічного зростання в країні. Про це заявив прем'єр-міністр Китаю Лі Кецян, слова якого наводить Reuters.

У новому державному бюджеті, який був представлений сьогодні, військові витрати Китаю заплановані на рівні 1,55 трлн юанів (224 млрд.доларів США). Це на 7,5% більше, ніж минулого року. Таке зростання витрат помітно випереджає зростання китайської економіки.

Виступаючи перед китайським парламентом, Лі Кецян підкреслив, що зростання витрат на армію викликане необхідністю вирішувати оборонні завдання.

Відео дня

Сінгапурський експерт Лі Мінцзян в коментарі Reuters зазначив, що випереджаюче зростання військових витрат вказує на прагнення Китаю протистояти зовнішньому тиску в питанні Тайваню.

"Китайські лідери явно активізують зусилля з військової підготовки країни до зустрічі з усіма потенційними викликами безпеки, включаючи непередбачені ситуації", – заявив він.

Експерти вважають, що додаткові витрати Китаю будуть спрямовані в першу чергу на розвиток ядерного потенціалу, військово-космічних і морських сил.

Протистояння навколо Тайваню

За даними ЦРУ, Китай активно готується до потенційної війни зі США за контроль над Тайванем. Орієнтовна дата початку війни - 2027 рік. Однак поки немає свідчень, що рішення про вторгнення вже ухвалено.

Новий виток китайсько-американського протистояння через Тайвань розпочався влітку 2022 року, коли спікер Палати представників США Ненсі Пелосі вирішила відвідати острів. Китай розцінив її поїздку як порушення свого суверенітету і затіяв масштабні військові навчання навколо Тайваню, більше схожі на блокаду.

Після декількох місяців напруженості Пекін і Вашингтон домовилися почати нормалізацію відносин, але інцидент з китайською повітряною кулею над Америкою перекреслив ці плани.

Вас також можуть зацікавити новини: