У Боснії від коронавірусу помер один з воєнних злочинців часів війни у 1992-1995 роках / фото Flickr/Tosovic

У Боснії й Герцеговині від коронавірусу помер один з колишніх сербських політиків, засуджений за скоєння воєнних злочинів у часи Боснійської війни 1992-1995 років. Смерть Момчило Країшника підтвердили в лікарні, де його лікували від інфекції.

Читайте такожКоронавірус відкинув світ на 20 років назад - доповідь Фонду Білла ГейтсаУ заяві Університетський клінічний центр в Баня-Луці йдеться, що він помер у відділенні інтенсивної терапії "в результаті зараження новим коронавірусом", - пише Newsweek. Країшнику було 75 років. Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії засудив його до 20 років ув'язнення в 2006 році.

"Момчило Країшник - один з найбільших злочинців в історії Європи. Його запам'ятають як того, хто вів політику геноциду", - сказав хорватський член президії Боснії й Герцеговини Желько Комшич.

Видання нагадує, що в часи Боснійської війни сербські сили силою висиляли хорватів і мусульманське населення з їхніх домівок на захоплених сербами територіях країни. Також були вбиті тисячі людей. Згідно з оцінками, до кінця війни в країні загинули більше 100 тисяч людей. Країшник був близьким соратником лідером боснійських сербів Радована Караджича, якого трибунал ООН звинуватив в організації геноциду.

Читайте такожУ Німеччині хочуть офіційно вшанувати загиблих від пандемії COVID-19Сербський член президії Боснії й Герцеговини Мілорад Додік назвав Країшника "великим патріотом".

"Ім'я Момчило Країшника буде записане особливими літерами в історії нашої республіки й нашої нації", - сказав він.

Країшник потрапив у лікарню 29 серпня з пневмонією. Через день після госпіталізації його під'єднали до апарату штучної вентиляції легень. Всього у Боснії й Герцеговині підтвердили 23,6 тисяч випадків COVID-19, а також 698 смертей. Про це свідчать дані ВООЗ.

Вас можуть також зацікавити новини: