Ілюстрація / REUTERS

З 27 квітня відразу кілька країн поступово послаблюють карантинні заходи, запроваджені для населення та бізнесу через пандемію коронавірусу COVID-19.

Одними з перших на шляху до виходу з локдауну рухаються деякі країни Євросоюзу, пише DW.

Чехія першою відкриє кордони в ЄС

Відео дня

Чехія першою з країн ЄС з 27 квітня відкрила кордони для своїх громадян. Це було зроблено на тлі того, що в країні продовжує падати кількість нових випадків захворювання COVID-19.

Приводом для пом'якшення карантину стало рішення суду минулого четверга, яке визнало раніше ухвалені урядом заходи із боротьби з розповсюдженням коронавірусу, порушують закони країни.

Читайте такожПідприємства в Італії відновлять роботу у травні, а школи будуть закриті до вересня

"Можна виїжджати за кордон навіть у відпустку. Але кожен, хто повертається, повинен буде підтвердити негативний результат тесту на коронавірус або провести два тижні на домашньому карантині", - заявив міністр охорони здоров'я країни Адам Войтех.

В'їзд іноземців у Чехію, як і раніше обмежений, виключення зроблені для підприємців з Євросоюзу. З 27 квітня в країні відновлять роботу магазини площею до 2,5 тис. кв. м та автошколи. А внз зможуть відновити навчання, але з обмеженням до п'яти осіб у приміщеннях.

Чехія / ілюстрація / REUTERS

У Швейцарії та Австрії відкриються перукарні

Пом'якшують карантинні заходи і дві альпійські республіки Швейцарія та Австрія. У Швейцарії з 27 квітня відновлять роботу, наприклад, перукарі та фізіотерапевти, а також підприємства, що надають побутові послуги. Відкрити школи влади збираються після 11 травня, а ось бари і ресторани залишаться закритими як мінімум до 8 червня.

На поточному тижні пом'якшення карантинного режиму чекає й Австрію: з 1 травня відкриються магазини, перукарні, манікюрні салони і так далі.

З обмеженнями відкриються і ресторани. Заклади не повинні працювати пізніше 23 години, співробітники зобов'язані носити маски, кількість відвідувачів і їх розташування в ресторанах теж буде строго регулюватися, пояснив канцлер Австрії Себастіан Курц. Деталі Курц пообіцяв представити 28 квітня. До середини травня можуть відкритися церкви, в яких будуть проводитися богослужіння, але рішення буде ухвалено в залежності від динаміки кількості хворих, підкреслив австрійський лідер.

Нідерланди / ілюстрація / REUTERS

У Литві відкриють зоопарки, магазини

З понеділка, 27 квітня, набирає чинності пом'якшення карантинних заходів у Литві: відкриються музеї, бібліотеки, вуличні кафе, а також перукарські та косметичні салони. На спортивних майданчиках дозволять такі види спорту, як гольф і теніс. Також відкриються зоопарки і ботанічні сади. Раніше, з минулого четверга, влада дозволила відкрити всі роздрібні магазини, включаючи ті, що працюють в торгових центрах. Таке рішення ухвалено одночасно з продовженням локдауну до 11 травня.

Нідерланди дозволять дітям командні види спорту

Сусідні з Німеччиною Нідерланди підуть ще далі. З 11 травня карантинні заходи пом'якшать щодо дітей. Відкриються дитячі сади, а класи початкових шкіл будуть займатися в "упівсили": класи розіб'ють на дві або декілька груп, щоб знизити ризик захворювань. Інші учні повинні поступово повернутися до школи з 2 червня. У вирішенні послабити карантинні заходи влада Нідерландів спирається на статистику, згідно з якою з 34 тисяч інфікованих в країні тільки 147 осіб молодше 14 років, з них в лікарню зверталися лише 47.

З кінця травня школярам дозволять займатися спортом, включаючи командні види спорту з тілесним контактом. Учням до 18 років дозволять спорт, але тільки такий, при якому можна дотримуватися дистанцію в 1,5 метра, наприклад, настільний або великий теніс. Спортивні клуби також зможуть відновити заняття, але дозволять лише індивідуальні види спорту.

Іспанія: пом'якшення, але зовсім трохи

Влада Іспанії послаблює одну з найсуворіших заходів карантину в Європі. З 26 квітня всім дітям старше 14 років дозволено виходити на вулицю без обмежень. Уряд офіційно вибачився перед дітьми за введені раніше обмеження.

"Для вас це було зовсім не легко, тому ми просимо у вас вибачення", - заявив наприкінці минулого тижня віце-прем'єр країни Пабло Іглесіас.

Першими з регіонів Іспанії вихід з локдауну планують Канарські острови, починаючи з Гомери. На цьому острові не зафіксовано нових випадків захворювань з 29 березня. Подальше пом'якшення можливо у другій половині травня, заявив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес.

Нова Зеландія сподівається зовсім позбутися коронавірусу

Влада Нової Зеландії йде на ослаблення локдауну на тлі того, що число інфікованих практично перестало рости, не перевищуючи 20 випадків щодня, а на минулому тижні, у четвер, було зафіксовано всього три нових випадки захворювання на SARS-CoV-2.

"У нас є можливість зробити те, що поки не вдалося іншим країнам - позбутися від вірусу", - заявила раніше прем'єр-міністр країни Джасінда Ардерна.

Читайте такожДітям в Іспанії вперше за шість тижнів карантину дозволили гуляти на вулиці (фоторепортаж)

З 27 квітня відновлять роботу деякі підприємства і школи, піде пом'якшення обмежень на внутрішні переміщення. Крім того, дозволять зборів до 10 осіб, зокрема, для весіль і похоронів. У понеділок уряд обговорить подальші заходи з пом'якшення: обмежувальні заходи в Новій Зеландії вважалися одними з найбільш строгих на планеті.

Хто вже раніше пішов на пом'якшення карантину

З 20 квітня пом'якшили карантинні заходи Данія і Норвегія. У Данії відновили роботу підприємства малого бізнесу, відкрито школи та дитячі садки. У Норвегії теж відкрилися дитсадки, а школи відкриються 27 квітня для учнів 1-4 класів. Паралельно норвежців закликають скористатися добровільним мобільним додатком для відстеження інфікованих COVID-19.

Також раніше на деякі заходи щодо пом'якшення карантину пішла влада Польщі, дозволивши гуляти в парках і лісопарках. Збільшено максимальну кількість клієнтів в магазинах. Варшава планує послаблювати чи посилювати карантинні заходи поступово - в залежності від розвитку ситуації.

Як повідомляв УНІАН, в Україні рішенням уряду від 22 квітня у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції COVID-19 на всій території України продовжено карантин до 11 травня 2020 року. Відповідне рішення передбачає серед іншого закриття державного кордону України та припинення більшості пасажирських перевезень, у тому числі авіарейсів з-за кордону.

Читайте також: