Лукашенко вчергове висловився про протестувальників / REUTERS

Олександр Лукашенко розповів, що особисто дав наказ про жорстокий розгін акцій протесту в Мінську 25 жовтня.

Читайте такожЛукашенко наказав відрахувати студентів та звільнити викладачів, які беруть участь у протестах (відео)

Заяву президента показали в сюжеті провладного каналу CTVBY.

"Ви бачили, що було минулої неділі... Ходили-ходили по Мінську, мета була захопити центр, в центр не пустили. Сутінки, пішли на відділи міліції, пішли, що найстрашніше - в спальні райони...", - зазначив Лукашенко.

"Темно, люди перелякані. Хтось о 7 годині вийшов з діточками на вулицю. Це що, нормально, коли натовп - п'яний, божевільний, проколатий наркотиками, прокурений і пропитий – сотні людей кинулися в ці райони. Що треба було робити міліції? Це був мій наказ - щоб убезпечити людей. Почали розкривати квартири - кинулися в ці квартири. Довелося з квартир витягувати цих наркоманів", - уклав він.

Страйк і протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК країни, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Чергова акція протесту пройшла 25 жовтня - в цей день силовики проявили особливу жорстокість до протестуючих і затримали сотні людей.
  • У Білорусі в понеділок, 26 жовтня, почався загальнонаціональний страйк.