Після авіаудару по консульству Ірану в Сирії влада Ірану звинуватила в ударі Ізраїль та пообіцяла у відповідь вжити жорстких заходів. Є кілька варіантів, як може виглядати відповідь Ірану.

Перший: можуть завдати удару, використавши сили у Сирії, чого раніше не було.

Сценарій два - вони можуть піти на регіональну ескалацію на кордоні Ізраїлю та Лівану. Там вже йдуть інтенсивні обстріли, однак до прямої конфронтації між ізраїльською армією та Хезболлою не доходило.

Відео дня

Сценарій три передбачає прямий удар балістичними ракетами з території Ірану по території Ізраїлю. Такі ракети, які можуть досягти Ізраїлю, в Ірану є.

Сценарій чотири передбачає серію ударів по американських і, можливо, ізраїльських військових об’єктах, які не є публічними, але стверджується, що ці об’єкти є. Наприклад, в Іраку, або на території Йорданії, або в Сирії, або в районі Затоки.

Чи вплине це якось на нашу війну? Навряд. Хіба в разі переростання цієї ситуації в повномасштабну регіональну війну, в яку будуть втягнені Іран, Ізраїль та Сполучені Штати, Ліван та багато країн близького Сходу.

Це може негативно на нас вплинути, оскільки дестабілізація Близького Сходу, по-перше, підвищить світові ціни на нафту, що буде плюсом для Росії. І, по-друге, розфокусує ресурси та увагу країн ЄС та НАТО, які будуть змушені розв’язувати питання, пов’язані з новою війною на Близькому Сході - бо їм ця війна не потрібна.

Простіше кажучи, для нас регіональна війна - це був би негативний сценарій, якщо, звісно, до такого дійде. Однак я поки не бачу для приводу для такої ірано-ізраїльської ескалації.

Думаю, що вони обмежаться взаємними ударами та дипломатичними нотами.

Схиляюсь до того, що Іран і надалі буде воювати з Ізраїлем непрямими методами, тобто переважно з використанням орієнтованих на нього проксі (Хезболла та інші).

Ілія Куса аналітик-міжнародник, експерт з питань Близького Сходу аналітичного центру "Український інститут майбутнього"