Посол України в Литві Петро Бешта і литовський дипломат Вігаудас Ушацкас (крайній праворуч) під час відвідування Avia Solutions Group

Литовська компанія Avia Solutions Group, яка давно співпрацює з путінською Росією, зараз намагається обілити себе, заявляючи про підтримку України в її війні проти РФ.

Таку думку висловив литовський журналіст, аналітик і експерт з Росії Маріус Лаурінавічюс, коментуючи відвідування новим українським послом Петром Бештою компанії Avia Solutions Group у четвер, 14 квітня.

"Операція прикриття триває - спочатку ви ремонтуєте літаки Пригожина (цього разу я навіть не буду скаржитися на інші речі), а потім намагаєтеся робити вигляд, що допомагаєте українцям.

Відео дня

Україна та її президент, який не прийняв німецького лідера Штайнмаєра, начебто наочно показали, як слід до таких людей ставитися. Але в Литві, виявляється, все ще є багато віруючих в те, що пригожинські авіаремонтні майстерні щиро бажають допомогти українцям", - прокоментував Лаурінавічюс візит Бешти, який був призначений послом України в Литві в середині січня 2022-го року.

Партнери концерну Путіна намагаються увійти в довіру нового посла України в Литві - аналітик

Avia Solutions Group володіє литовський і проросійський бізнесмен Гідімінас Жемяліс, близько пов'язаний з російською корпорацією "Ростех" і її керівником Сергієм Чемезовим. За даними литовських журналістів, Жемяліс брав участь у будівництві четвертого аеропорту в Москві, а в інтерв'ю публічно відмовлявся визнавати півострів Крим територією України.

Після початку розв'язаної Путіним війни, в Литві Avia Solutions Group почала піддаватися критиці за тісні зв'язки з Росією, і з цієї причини зараз компанія намагається заробити бали на темі України, надаючи допомогу біженцям і заграючи з українським послом, який через недавнє призначення ще не до кінця розібрався в литовській специфіці.

Так, після відвідин Бештою офісів Avia Solutions, у групі зазначили, що працевлаштували вже понад 200 українців, більшість з яких прибули сюди після 24 лютого.

"У ході зустрічі ми підтвердили, що наша група продовжить інвестувати і працювати на найважливішому ринку Східної Європи. І тим не менш, наша підтримка України не закінчилася - допоможемо, чим зможемо! Слава Україні", - говорилося в прес-релізі компанії.

Партнери концерну Путіна намагаються увійти в довіру нового посла України в Литві - аналітик

Генеральний директор держкорпорації "Ростех" Чемезов, з яким пов'язаний власник Avia Solutions Group Жемялис – член бюро Вищої ради партії "Єдина Росія", наближений до Путіна чиновник, який займається, зокрема, виробництвом озброєння для армії РФ, яка зараз веде жорстоку і необгрунтовану війну проти України. Чемезов і Путін разом працювали в Дрезденській резидентурі КДБ, жили в одному будинку і були друзями. Після того, як Путін став президентом, кар'єра Чемезова пішла вгору: у 2004-му він був призначений гендиректором "Рособоронекспорту", а з 2007-го є главою "Ростеху".

З початку війни РФ проти України Чемезов знаходиться в санкційних списках і України, і США, і Євросоюзу. 

У середині березня влада Іспанії в порту Барселони заарештували яхту Чемезова вартістю 140 млн доларів.