США не приєдналися до санкцій Канади і Британії проти Білорусі / REUTERS

США утримуються від приєднання до санкцій Канади і Британії щодо Білорусі сподіваючись, що ЄС зможе прийти до спільної позиції щодо своїх білоруських санкцій.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на чотири джерела, передає Європейська правда.

У серпні ЄС пообіцяв ввести санкції проти Білорусі через фальсифікацію президентських виборів і порушення прав людини, але Кіпр ці санкції заблокував через вимогу запровадити санкції проти Туреччини.

Відео дня

Минулого тижня стало відомо, що Британія, Канада і Сполучені Штати планують ввести спільні санкції щодо окремих білорусів. Однак у вівторок санкції запровадили лише Лондон і Оттава.

Читайте такожКраїни Балтії ввели санкції проти Лукашенка і його чиновників

Як повідомляють джерела Reuters, Вашингтон утримався від приєднання до цих заходів, оскільки вважає, що ЄС може досягти консенсусу на засіданні Європейської ради на цьому тижні.

Одне з джерел, знайомих з цим питанням, повідомило, що американський пакет санкцій, у тому числі за порушення прав людини, по суті готовий, але терміни його введення в дію невизначені.

У Держдепартаменті США ухилилися від прямої відповіді на те, чому він не приєднався до Британії і Канади у введенні санкцій, але зазначили, що вітають цей крок. Також там додали, що американські санкції вже застосовуються до 16 білорусів, включаючи Лукашенка.

"Ми тісно координуємо свою діяльність з нашими європейськими партнерами з метою притягнення до відповідальності тих, хто причетний до порушень прав людини і репресій в Білорусі", - заявив представник Держдепартаменту.

Вибори і протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протестів. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи щодо опозиціонерів.
  • У Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили застосувати санкції проти білоруських чиновників, що відповідальні за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • Верховна Рада України ухвалила заяву щодо подій в Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії та підтримали запровадження Євросоюзом санкцій проти білоруських посадовців.
  • Європарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах та визнав Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представницьким органом білорусів.
  • 23 вересня, у Мінську відбулася так звана інавгурація Лукашенка.
  • Білоруська опозиція закликала розпочати безстрокову акцію непокори після цієї таємної "інавгурації".