Wikipedia

Сьогодні стало відомо про смерті принца Великобританії Філіпа Маунтбеттена, чоловіка королеви Єлизавети II. Причину його смерті палац поки не називав. Герцогу було 99 років. 

Принц Філіп був батьком дочки і трьох синів. Він був відомий екстравагантним гумором і прагматичним характером, а також складною долею.

Біографія принца Філіпа

Філіп є сином грецького принца Андрія, який має родинні зв'язки з російською королівською династією Романових. Його мати принцеса Аліса - племінниця російської імператриці Олександри Федорівни. При народженні Філіп отримав титул принца Грецького і Данського. 

Відео дня

Сім'я Філіпа була вигнана з Греції після зречення грецького короля від престолу. Філіп навчався в школах різних європейських країн і здобув освіту моряка, а в юнацтві пройшов через Другу світову в морському флоті. 

Під час навчання у військово-морському коледжі в Дартмуті 18-річний Філіп познайомився з двома британськими принцесами і чотириюрідними сестрами - Маргрет і своєю майбутньою дружиною Єлизаветою. Єлизавета при знайомстві закохалася в юнака і між ними зав'язалося таємне листування. 

Після війни пара вирішила одружитися. Батько Єлизавети згнітивши серце дав благословення на шлюб. Заради шлюбу Філіп відмовився від титулу принца грецького і данського і прізвища свого роду. Батько Єлизавети VI дарував майбутньому зятю титул герцога Единбурзького.

Філіп і Єлизавети незадовго до весілля / фото Marie claire

У їхньому шлюбі народилося четверо дітей: Чарльз, принц Уельський (1948), принцеса Анна (1950), принц Ендрю, герцог Йоркський (1960) і принц Едвард, граф Уессекскій (1964). Шлюб Філіпа і Єлизавети став найдовшим в історії британської монархії. Після весілля в 1952 році Філіп повністю присвятив себе службі королівській родині.

Цікаві факти про принца Філіпа

  • За словами королеви Єлизавети, чоловік завжди був для неї опорою в справах. Він супроводжував королеву в ділових поїздках і часто сам представляв корону в різних організаціях.
  • Філіп також протегував багатьом благодійним організаціям і був ректором Кембриджського та Единбурзького університетів.
  • Крім морської освіти Філіп мав ліцензію пілота. Він здійснив дві навколосвітні подорожі на яхті.
  • Принц не раз привертав увагу журналістів своїми колючими жартами, не політкоректними висловлюваннями і чорним гумором. Наприклад, одного разу він сказав британським студентам, які проходили навчання в Китаї, таку фразу: "Якщо залишитеся тут надовго, всі станете косоокими".

Вам також може бути цікаво: