Протести в Мінську проходять щодня / REUTERS

Протестні акції, які сколихнули Білорусь, можуть вплинути на настрої в Росії перед місцевими виборами. Вони заплановані в низці регіонів РФ на 13 вересня.

Таку думку в ефірі каналу "Україна 24" висловила російський політичний аналітик Ольга Курносова.

В першу чергу вона згадала про масові протести в російському Хабаровську.

Відео дня

"Що стосується Хабаровська - Кремлю здається, що Хабаровськ далеко, і якісь хвилювання звідти до Москви не докотяться. Але я б звернула увагу на кумулятивний ефект. Люди бачать, що з одного боку в Білорусі загорілося, з іншого боку в Хабаровську. Наближається єдиний день голосування, який пройде у вересні. Я не виключаю, що він буде набагато більш протестним, ніж попередній", - сказала Курносова.

Вона переконана, що Кремль не буде застосовувати в Білорусі військову силу для придушення протестів.

"Кремль прямо сказав, що військова сила в Білорусі буде використана тільки в разі агресії з боку третьої країни. Інша справа, що вчора було багато інформації про те, що з боку Санкт-Петербурга і Пскова висувається досить багато вантажівок з ОМОНом. Вантажівки їдуть без розпізнавальних знаків, омонівці в чорному також без розпізнавальних знаків. Тому не можна виключити, що буде надана допомога співробітниками поліцейських спецпідрозділів", - пояснила експерт.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками.
  • Також з 11 серпня в країні розпочався загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них при затриманні та в СІЗО сильно били.
  • 14 серпня затриманих почали відпускати.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі проводять страйк.