Олександр Лукашенко і Володимир Путін / фото REUTERS

Президент Росії Володимир Путін, який 14 вересня повинен особисто зустрітися з Олександром Лукашенком в Сочі, не вірить у здатність протестувальників повалити режим його білоруського колеги.

Читайте такожУ Мінську помітили колону автозаків і військової техніки (фото, відео)

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на п'ять неназваних джерел, наближених до Кремля.

Відео дня

За словами джерел, російська влада була приголомшена масштабами заворушень у Білорусі. Попри те, що Москва не довіряє Лукашенку, вона не хоче допустити прихід опозиційних сил до влади шляхом вуличних акцій. Тому Кремль підтримуватиме Лукашенка, підштовхуючи його до поступової передачі влади.

"Білорусь має величезну важливість. Путін не хоче опинитися на стороні, що програла", - зазначив у розмові з Bloomberg глава Фонду "Петербурзька політика" Михайло Виноградов.

При цьому існує ризик того, що" Росія перетворить  найдружнішого сусіда, який у неї є, в народ, що бачить в ній пособника Лукашенка і його авторитаризму", заявив агентству колишній посол Великобританії в Білорусі Найджел Гулд-Девіс.

Протести в Білорусі і вибори Лукашенка: що відомо

  • Олександр Лукашенко 14 вересня відвідає Росію. Він повинен зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним в Сочі. 
  • 11 вересня лідер об'єднаної білоруської опозиції Світлана Тихановська оцінила підтримку Росією режиму Олександра Лукашенка. Як підкреслила вона в інтерв'ю польській Rzeczpospolita, РФ поки помірно підтримує Мінськ. На її думку, президент Росії зайняв вичікувальну позицію.
  • 9 вересня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков прокоментував підготовку візиту Олександра Лукашенка до РФ і розповів, чи планують у Кремлі поглинання Білорусі з боку Росії. 
  • 8 вересня Лукашенко заявив про готовність продовжити інтеграцію з Росією. Тоді ж він відмітив, що, якщо сьогодні Білорусь завалиться, то наступною буде Росія.
  • 27 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, що на прохання Олександра Лукашенка підготував "резерв" з російських силовиків, яких можна буде залучити для придушення протестів.
  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в країні розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати «у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз».