16 серпня в країні пройшов рекордний 200-тисячний мітинг / REUTERS

Став відомий план дій протестувальників в Білорусі на понеділок, 17 серпня.

Його опублікували в Telegram-каналі NEXTA Live.

Білоруси вимагають:

Відео дня

На завтра і наступні дні до виконання цих вимог оголошено загальнонаціональний страйк, до якого протестувальники закликають всі підприємства країни. Робочі колективи закликають сформувати страйкоми, які офіційно будуть представляти їхні інтереси.

На понеділок оголошено наступні акції:

  • Мінськ. 10:00. Якщо Лукашенко приїде на МЗКТ, то учасники протесту закликають всіх робочих з інших підприємств підійти до колег і підтримати їх.
  • О 18:00 учасники протесту планують зайняти площу Незалежності разом з Проспектом і почати сидячий страйк. Так вони планують робити до виконання їхніх вимог.
  • По всій країні о 18:00 робітники всіх підприємств і жителі міста йдуть в центр, де в останній раз викликають «мера на килим». «Якщо мер відмовляється публічно підтримати народні вимоги, страйкоми і жителі міста мають повне право не визнавати його більше владою», - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, 16 серпня під час 200-тисячного мітингу в Білорусі оголосили загальнонаціональний страйк з понеділка, 17 серпня.

Читайте такожТихановська збирається оголосити себе новим президентом Білорусі - ЗМІ

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли і проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати і гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.
  • 16 серпня опозиція провела наймасштабніший марш свободи в історії Білорусі, участь в якому взяли понад 200 тисяч осіб. У свою чергу, влада влаштувала в центрі Мінська великий провладний мітинг. За повідомленнями очевидців, на акцію «добровільно-примусово» звозили бюджетників з усієї країни.