У Лукашенка немає причин йти у відставку, попри протести / REUTERS

Сьогодні виповнилося рівно два місяці з початку масових протестів проти офіційних результатів сумнівних президентських виборів у Білорусі. Але Олександр Лукашенко навіть не думає відступати.

Кожного тижня десятки тисяч демонстрантів виходять на вулиці Мінська, вимагаючи його відставки, попри всю жорстокість міліції. Головний опозиційний кандидат Світлана Тихановська подорожує столицями Європи. Багато хто розглядає її як переможця білоруських виборів, - пише Politico. ЄС запровадив санкції проти режиму Лукашенка, хоча оминув його самого. Інші країни, такі як Велика Британія й Литва, вдалися до власних заходів проти Білорусі включно з забороною перетинати кордон і замороженням активів Лукашенка. Але він лише ще глибше "окопався".

Читайте такожТихановську оголосили у розшук в БілорусіїЗавдяки підтримці армії, міліції й сусідньої Росії він, здається, готовий спробувати придушити найбільшу хвилю протестів з 1994 року, коли він вперше став президентом Білорусі. Politico перелічує 5 причин, чому хитрий диктатор досі тримається за владу.

Відео дня

По-перше, міліція й армія досі лояльні. Були певні розрекламовані випадки, коли офіцери міліції й армії викидали свої уніформи на смітник в ранні дні протестів. Але більшість працівників служб безпеки досі підтримують Лукашенка. Попри всі зусилля опозиційних лідерів і громадських активістів вмовити їх перейти на інший бік. Учасники протестів дарували квіти міліціонерам, які потім арештовували їх.

Тихановська минулого місяця закликала правоохоронців "припинити насильство і перейти на бік білоруського народу... Інакше ви не уникнете чесного суду й покарання". Але ці заклики ніхто не став слухати. Міліція продовжує бити й арештовувати демонстрантів, хоч і не так агресивно, як одразу після виборів. Майже всі опозиційні лідери або у в'язниці, або за межами Білорусі. Тож натовпи на вулицях фактично без лідерів.

По-друге, Лукашенко досі контролює внутрішні важелі влади. Система юстиції й парламент Білорусі під його жорстким контролем, на відміну від України, Вірменії чи Киргизстану, де революції усували від влади авторитарних лідерів.

"В Білорусі Лукашенко може призначити будь-якого суддю, навіть в Конституційному суді. Вся система підпорядкована одній людині", - сказав перший президент Білорусі Станіслав Шушкевич, який очолював країну після розпаду СРСР в 1991 році.

Читайте також"Плакала на шиї і забрала $15 тисяч": Лукашенко придумав черговий фейк про "втечу" Тихановської (відео)В сусідній Україні під час протестів в 2003-2004 роках Верховний суд країни скасував результати сумнівного другого туру президентських виборів. Під час української революції 2014 року парламент проголосував за усунення з посади проросійського президента Віктора Януковича. У Білорусі Лукашенко і його оточення зробили все, що опозиційні діячі не потрапили в парламент під час виборів у 2019 році, які міжнародна спільнота вважає не чесними.

По-третє, більшість чиновників не хочуть переходити на іншу сторону. Мери міст, депутати й державні службовці переважно прихильні до режиму. Дипломати стали виключенням. Впродовж останніх тижнів білоруські посли в Словаччині, Іспанії й Аргентині публічно висловили підтримку руху проти Лукашенка. Близько 30 дипломатів нижчої ланки були усунуті з посад раніше через незгоду з офіційними результатами виборів і насильством на вулицях. Про це сказав колишній посол в Польщі й Франції Павло Латушко, який тепер став одним з лідерів опозиції.

Четверта причина - робітники не страйкують. Найбільшим ударом для опозиції стало те, що спонтанні страйки робітників, які спалахнули як реакція на жорстокість міліції, швидко затушли.

"У страйків не було фундаменту у формі якогось організаційного центру, який би допоміг планувати й координувати дії хоча на одному заводі, не кажучи вже про всю країну", - сказав старший дослідник Білоруського науково-дослідного центру Дмитро Крук.

Читайте такожGazeta Wyborcza: Білорусь - не КиргизстанПрофспілки тривалий час були під систематичним тиском режиму Лукашенка. Вони не змогли вирватися з урядового контролю. Видання пояснює, що великі компанії: від виробників вантажівок і холодильників до виробників батарейок, -  забезпечують важливий притік грошей в економіку. А отже вони допомагають режиму триматися на плаву. Якщо вони продовжують працювати, Лукашенко не відчуває особливого тиску, який би змусив його піти.

П'ята причина - Кремль його підтримує. Президент Росії Володимир Путін не приховує, що бажає тримати дистанцію від Лукашенка. Але він також не хоче, щоб народна революція повалила режим авторитарного лідера. Він боїться, що це дасть поштовх і дедалі неспокійним росіянам.

Екс-президент Шушкевич переконаний, що Росія продовжує підтримувати Лукашенка, тому що "Путін насправді хоче поглинути Білорусь і повернутися до Російської імперії, принаймні до чогось, що нагадувало б СРСР". Підтримка Москви означає, що Лукашенко може ухилитися від санкцій ЄС, які зачепили лише 40 чиновників його режиму.

Протести в Мінську: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.