Офіційно в країні повідомляють про два летальні випадки - з Тарайковським і Віхорем / фото REUTERS

Слідчий комітет заперечує інформацію правозахисників про мінімум п'ятьох загиблих під час вуличних протестів в Білорусі.

Про це представник СК Сергій Кабаковіч заявив в коментарі для "БелаПАН".

За його даними, під час протестів в Мінську загинув 34-річний Олександр Тарайковський, а 25-річний Олександр Чуприна помер після затримання в Гомелі.

Відео дня

Читайте такожУ Білорусі після розгону акцій протесту зникли десятки людей - ЗМІ

За словами Кабаковіча, слідчі нібито розбираються з обставинами обох випадків.

Він запевнив, що за фактом смерті Віхоря призначено ряд судово-медичних експертиз, вже опитані свідки і триває перевірка записів камер спостереження.

"Аналізується різна інформація, яка може допомогти розібратися у всіх обставинах по суті", - додав правоохоронець.

Кабаковіч запевнив, що "інших випадків смерті під час масових акцій в Білорусі не зареєстровано".

Як раніше повідомила правозахисна організація "Ланка", мінімум п'ятеро людей загинули в результаті дій співробітників силових відомств при розгонах вуличних акцій в Білорусі.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок ввечері протести поновилися. Силовики в Мінську знову відкрили вогонь по людях. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • У наступні дні по всій Білорусі також проходили мирні акції протесту. Силовики жорстоко розганяли і проводили масові затримання, б'ючи людей кийками, застосовуючи світлошумові гранати і гумові кулі. На сьогодні відомо про двох загиблих.
  • В ООН засудили насильство і порушення прав людини в Білорусі, ряд країн закликав Мінськ зупинити насильство.
  • 16 серпня опозиція провела наймасштабніший марш свободи в історії Білорусі, участь в якому взяли понад 200 тисяч осіб. У свою чергу, влада влаштувала в центрі Мінська великий провладний мітинг. За повідомленнями очевидців, на акцію «добровільно-примусово» звозили бюджетників з усієї країни.