Ілюстрація REUTERS

Росія обмежила відвантаження нафти з Казахстану через порт в Новоросійську. Це основний маршрут для транспортування казахстанської нафти до Європи.

Це сталося на тлі низки різких заяв президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва в рамках економічного форуму ПМЕФ в Санкт-Петербурзі.

Офіційною причиною обмеженого відвантаження стали знайдені торпеди і міни часів Другої світової війни в акваторії поруч з терміналом, де закінчується нафтопровід з Казахстану. Роботи з розмінування, які можуть тривати до кінця місяця, призначені на 20 червня.

Відео дня

Після цього стало відомо, що Казахстан призупинив транзит російського вугілля. Так, влада Казахстану заблокувала на своїй території 1700 вагонів з вугіллям.

Нагадаємо, 17 червня під час сесії з Володимиром Путіним Токаєв публічно заявив зі сцени ПМЕФ про неприпустимість визнання його країною "ДНР / ЛНР". Також Токаєв відмовився від російського ордена Олександра Невського. Повідомляється, що Токаєва планували нагородити в рамках економічного форуму ПМЕФ в Санкт-Петербурзі.

Вас також можуть зацікавити новини: