Мілош Земан після вторгнення РФ в Україну назвав Путіна божевільним \ фото REUTERS

Рішення російського президента Володимира Путіна почати катастрофічну війну в центрі Європи в поєднанні з дивиною його недавніх публічних виступів викликало на Заходіпитання про психічну стійкість лідера країни з 6 тис. ядерних боєголовок.

Про це пише авторитетне видання Guardian. 69-річний російський президент, чия схильність до замкнутості була посилена запобіжними заходами проти коронавірусу, здається все більш відірваним від сучасного світу, вважаючи за краще копатися глибоко в історії і пестувати особисте прагнення до величі.

Газета наводить приклад слова президента Франції Еммануеля Макрона, який давно знайомий з Путіним.

Відео дня

Влітку 2017 року Макрон возив Путіна по садах Версальського палацу на електричному гольф-карі, а наступного літа вітав його у своїй дачній резиденції на узбережжі Середземного моря, куди Путін прилетів на вертольоті з букетом квітів.

Однак після останніх п'ятигодинних переговорів Макрона з Путіним у Москві на протилежних кінцях чотириметрового столу, він сказав журналістам, що "напруга була відчутною". За словами Макрона, це був не той Путін, якого він востаннє зустрічав в Єлисейському палаці в грудні 2019 року.

Член Європарламенту Бернар Гетта вранці після початку військового вторгнення РФ в Україну, сказав радіо France Inter: "я думаю, що ця людина втрачає почуття реальності, м'яко кажучи".

На уточнююче запитання, чи означає це, що він думає, що Путін збожеволів, Гетта відповів "Так".

Гетта не самотній в цій думці. Мілош Земан, президент Чехії і довгий час один з найстійкіших прихильників Володимира Путіна, після вторгнення назвав Путіна божевільним.

"Всі наші спостерігачі за Росією думають, що він все більше скочується до деспотичного мислення", - сказав ще один європейський дипломат.

За оцінкою Федерації американських вчених, у Росії 5977 ядерних боєголовок. Путін часто згадує про цей арсенал, в тому числі, і коли він говорив про початок військової операції на Донбасі.

Експерти, опитані газетою, зазначили, що їх турбує, що ця зброя знаходиться в безпосередній близькості від людей, які можуть неправильно інтерпретувати дії інших.

У президента Росії є доступ до "ядерної валізки" з кодом запуску ядерної зброї. Але одна людина не може просто взяти і натиснути кнопку - це можна зробити в присутності і за згодою міністра оборони і начальника штабу Збройних сил. "Але у випадку з Путіним, вже неясно, чи зможе його хтось стримати", - зазначає газета.

Вас також можуть зацікавити новини: