На зустрічі Лукашенка і Путіна може обговорюватися створення союзної держави / фото УНІАН

Під час анонсованої зустрічі президентів Білорусі Олександра Лукашенка та Росії Володимира Путіна обговорюватиметься поетапний план злиття цих двох країн у нову союзну державу.

Про це виданню Главред розповів військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов.

Експерт припускає, що зараз вже думкою Лукашенка ніхто не буде цікавитися і питати, на що він згоден, а на що – ні.

Відео дня

"Думаю, Путін взагалі пригадає 2018 рік і захоче відігратися на Лукашенку. Адже тоді була готова вся правова база для створення нової єдиної держави, яку Путін розраховував піднести росіянам як подарунок після свого чергового обрання (невипадково тоді активно розкручувалася ідея про Путіна як про "збирача земель російських"), але Лукашенко дав задній хід, почавши з того, що обламав росіянам входження Білорусі в рублеву зону", - вважає Жданов.

На думку експерта, тепер у Лукашенка буде один-два роки для вирішення всіх політичних, економічних і фінансових питань, необхідних для злиття двох держав.

Читайте такожЛукашенко хотів створити і очолити союзну державу з Україною - Туск

Жданов нагадав, що в 2018 році Лукашенку пропонували посаду голови об'єднаного парламенту в новій союзній державі, але тоді вона його не влаштувала, оскільки він хотів, як мінімум, пост прем'єр-міністра. Експерт вважає, що тепер Лукашенко "перебирати особливо не буде".

"Тому що ситуація в Білорусі така, що, якщо Росія відвернеться від неї і від Лукашенка, то Захід просто розірве батька на частини. Практично Лукашенко зараз тримається тільки за рахунок російських штиків", - вважає Жданов.

На думку експерта, Лукашенко зараз стоїть перед вибором без вибору і все тепер залежить від рішення Путіна.

"Він потрапив в капкан, і тепер все залежить від рішення Путіна. В принципі, Лукашенку і зараз можуть запропонувати посаду глави парламенту або посаду секретаря Держради, оскільки в тій структурі, яку хоче вибудувати Путін під себе, не будуть важливі ніякі інші посади: фактично буде створена Конституційна монархія під главу Держради. І, швидше за все, передбачатиметься спадкоємність влади, оголошення спадкоємця. Блазень при троні, тобто пан Жириновський, якось сказав, що це були останні вибори в Російській Федерації", - резюмував Жданов.

Союзна держава Росії та Білорусі

  • На початку вересня 2020 року прем'єр-міністр Росії Михайло Мішустін на зустрічі з чинним президентом Білорусі Олександром Лукашенком у Мінську заявив про прогрес у питанні майбутньої союзної держави.
  • На початку серпня, напередодні президентських виборів у Білорусі, Олександр Лукашенко заявив, що створити спільну з Росією державу вже не вийде.
  • Союзна держава - конфедеративний союз Російської Федерації і Республіки Білорусь із поетапно організованим єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним і культурним простором. Договір про створення союзної держави Росії і Білорусі підписаний 8 грудня 1999 в Москві. Він набув чинності 26 січня 2000 року після обміну ратифікаційними грамотами між в.о. президента РФ Володимиром Путіним і президентом РБ Олександром Лукашенком. Наприкінці 2019 року була затверджена дорожня карта більш поглибленої інтеграції Білорусі у складі союзної держави. На шляху завершення утворення союзної держави як реального державного утворення стала позиція президента Білорусі Олександра Лукашенка, який не хоче втрачати свою владу внаслідок ліквідації Білорусі в рамках союзної держави.