Росія вирішила допомогти охопленому протестами Казахстану бронетехнікою / фото REUTERS

Російська Федерація крім десантників перекидає в Казахстан військову техніку. Колону бойових машин десанту зняли на відео.

Відповідний ролик оприлюднив Telegram-канал "Військовий оглядач".

"Росія перекидає в Казахстан бронетехніку. Колона бойових машин десанту БМД - 3 ВДВ Росії направляється на навантаження", - йдеться в повідомленні.

На оприлюднених кадрах видно колону військової техніки.

Крім того, перші підрозділи миротворчих сил ОДКБ, в тому числі й російські військові, вже прибули до Казахстану.

Відзначається, що вірменські військовослужбовці, залучені в миротворчій операції ОДКБ в Казахстані, будуть забезпечувати безпеку стратегічних об'єктів країни. При цьому 200 військовослужбовців Таджикистану в рамках миротворчої місії ОДКБ займатимуться охороною громадського порядку.

У свою чергу у Киргизстані заявили, що роль військових повинна бути обмежена охороною стратегічних об'єктів без будь-якої взаємодії з цивільним населенням або забезпечення громадського порядку. Водночас рішення про відряджання військових ще не прийняв парламент.

Читайте такожОточення і перестрілка: розкрито подробиці антитерористичної операції в Алмати (відео)"Газові" протести в Казахстані - що відомо

З початку 2022 року по всьому Казахстану почалися масові заворушення, спровоковані зростанням цін на пальне. Старт дав місто Жанаозен, відоме подіями 2011 року, коли поліція відкрила вогонь протестувальникам. Спочатку мирні демонстрації з економічними вимогами поступово переросли у жорсткі протистояння з представниками влади, а соціальні питання змінилися на вимоги політичних змін.

У ніч із 4 на 5 січня протест радикалізувався і призвів до зіткнень, погромів магазинів і банків, захоплення та руйнування державних установ - було спалено мерію Алмати та колишню резиденцію президента країни, - а також стрілянину в силовиків з відібраної під час протестів табельної зброї.

У відповідь на дії вулиці, президент Казахстану Токаєв відправив у відставку уряд, зняв з посади голови Ради безпеки свого попередника Нурсултана Назарбаєва (який займав беззмінно посаду з 1991-го року) і пообіцяв задовольнити частину вимог активістів. Після радикалізації протестного руху Токаєв оголосив, що діятиме жорстко, запровадив режим надзвичайної ситуації по всій країні, а потім закликав на допомогу союзників із ОДКБ.

6 січня Організація Договору про колективну безпеку (ОДКБ) направила контингент до Казахстану. Передові підрозділи російських військових вже розпочали виконання завдань у цій країні. До складу контингенту увійшли підрозділи з Росії, Білорусі, Вірменії, Таджикистану та Киргизії.

Режим НС триватиме у країні до 19 січня.

Вас також можуть зацікавити новини: