Кулеба заявив про "паузу" у відносинах з Білоруссю 28 серпня / УНІАН

МЗС Білорусі переклало відповідальність за замороження відносин з Україною на українських колег.

Про це йдеться у повідомленні МЗС Білорусі.

Читайте такожПутін зібрав оперативну нараду в Кремлі щодо Білорусі

Відео дня

У дипломатичному відомстві заявили, що «будуть завжди акуратно підходити до співробітництва з усіма сусідами, особливо з Україною, щоб потім не пояснювати своїм людям допущені помилки емоціями та геополітичною кон’юнктурою».

«Білорусь не ставила діалог з Україною на так звану «паузу» – це ж не просто натискання кнопки на програвачі. Це конкретні збитки для тісних багатогранних відносин двох сусідніх держав», – йдеться у повідомленні.

У МЗС Білорусі наголосили, що «відповідальність за можливі наслідки цього кроку лежить повністю на українській стороні, а також на її старших зовнішньополітичних партнерах».

«З нашого боку, ми готові до продовження співробітництва на всіх рівнях і в тому обсязі, до якого готова Україна та її дружній і братський народ», – підсумували в міністерстві.

Реакція України на дії Лукашенка: що відомо

  • 23 серпня президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Euronews порадив Лукашенку повторно провести президентські вибори в Білорусі вже протягом цього місяця.
  • МЗС Білорусі у відповідь попросило Україну не давати поради, а вирішувати власні внутрішні проблеми. Як заявив представник зовнішньополітичного відомства Анатолій Глаз: «Хотілося б відчути якусь підтримку або хоча б розуміння, а не слухати вже заїжджені з усіх боків поради».
  • МЗС України знову відреагувало на реакцію Мінська й знову порадило «слухати думку суспільства і не відкидати дружніх порад».
  • 28 серпня стало відомо про замороження Україною всіх дипломатичних контактів з Білоруссю. Глава МЗС Дмитро Кулеба пояснив, що відносини з сусідом вийдуть «з паузи», коли вони «не нестимуть ні репутаційних, ні політичних, ні моральних втрат для України».
  • Україна планує розглянути можливість запровадження санкцій проти Білорусі й підтримала відповідний намір європейської спільноти.