Іран отримав поблажку від США / фото ua.depositphotos.com

США за таємною домовленістю з Іраном неофіційно зняли з нього частину санкцій, аби іранська нафта могла активніше виходити на світовий ринок і потіснити російську нафту. Про це пише видання Bloomberg.

"Місяці таємної дипломатії між двома країнами привели до прогресу в обміні полоненими, розблокуванні заморожених активів і, можливо, навіть у збагаченні Іраном урану. Здається, вони також досягли неофіційної домовленості щодо потоків нафти", – йдеться у статті.

На правах анонімності офіційні особи США розповіли журналістам, що вони поступово послабили певні санкції щодо продажу іранської нафти. Тегеран відновив видобуток до найвищого рівня з моменту введення заборони п'ять років тому і постачає до Китаю найбільше сирої нафти за останнє десятиліття. Іранські чиновники впевнені, що незабаром вони накачуватимуть ще більше.

Відео дня

Завдяки цьому на світовому ринку зросла пропозиція, що тягне ціни донизу. А це вже зокрема може бути вигідним для президента США Джо Байдена, якому належить почати передвиборчу кампанію.

"Це традиційна гра в енергетичну дипломатію: укладати угоди, щоб отримати додаткові барелі. Економічні інтереси США та Ірану збігаються, коли справа доходить до збільшення кількості барелів на ринку", — сказала Хеліма Крофт, керівник глобальної товарної стратегії RBC Capital Markets LLC у Нью-Йорку.

Видання зазначає, що Вашингтон все ще не терпітиме покупки іранської нафти його партнерами (Південною Кореєю, Японією чи європейськими країнами), але він спокійно ставиться до розширення продажів у Китай.

Тегеран пропонує Пекіну великі знижки на свою нафту, щоб конкурувати з російськими поставками, від яких відмовилася Європа. За словами трейдерів, два основних сорти в Ірані наразі торгуються зі знижкою до марки Brent понад 10 доларів за барель.

Також Тегеран змушений конкурувати з Росією за так званий "тіньовий флот" старих танкерів, адже "білі" перевізники через санкції не можуть співпрацювати з Іраном. Експерти мають сумнів, що Росії та Ірану вистачить на двох усього тіньового флоту, що доступний на ринку.

Санкції проти Ірану

Як раніше писав УНІАН, США готові послабити санкції проти Ірану в обмін на згоду припинити поставляти дрони в Росію. США вимагають, щоб Іран припинив поставки в Москву не тільки дронів, але і запчастин до них.

Тим часом Євросоюз започаткував новий режим санкцій проти Ірану через його підтримку агресивної війни Росії проти України. Зокрема під заборону потрапив експорт з Євросоюзу до Ірану компонентів, які використовуються у конструюванні і виробництві безпілотних літальних апаратів.

Вас також можуть зацікавити новини: