В ЄС опублікували рішення щодо санкцій проти ПВК "Вагнера" / фото REUTERS

В Європейському Союзі офіційно запровадили санкції проти російської приватної військової кампанії "Вагнер" і її представників.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Ради ЄС.

Зокрема, Рада ЄС сьогодні схвалила набір обмежувальних заходів проти приватного воєнного підрозділу "Вагнер", який базується у Росії. Санкції спрямовані безпосередньо проти групи "Вагнера", восьми осіб і трьох організацій, пов'язаних з групою.

Відео дня

"Група "Вагнера" набирає, готує і відправляє приватних воєнних бійців у зони конфлікту по всьому світу для розпалювання насильства, розграбування природних ресурсів і залякування цивільного населення, що є порушенням міжнародного права, в тому числі міжнародного права з прав людини", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим, сказано, що особи, проти яких запроваджуються санкції, причетні до серйозних порушень прав людини, включаючи катування і позасудові, безцеремонні або свавільні страти і вбивства, або причетні до дестабілізаційних дій у деяких країнах, в тому числі у Лівії, Сирії, Україні (на Донбасі) і Центральній Африканській Республіці.

Також сказано, що група також поширює згубний вплив в інших місцях, особливо у регіоні Сахель, і становить загрозу людям у країнах, де вона присутня, для інших країн і та для Європейського Союзу.

Мета запровадження санкцій полягає у тому, аби припиняти підривну діяльність групи "Вагнера".

Сьогоднішні санкції узгоджені в рамках чотирьох санкційних режимів: глобальний санкційний режим ЄС за порушення прав людини і санкційні режими у зв'язку з ситуацією у Лівії та Сирії, а також за дії, спрямовані на підрив територіальної цілісності України.

Обмежувальні заходи передбачають замороження активів і заборону на в'їзд в ЄС. В ЄС усім заборонено вести фінансові справи з підсанкційними особами з групи "Вагнер", в тому числі надавати прямо або опосередковано фінансові ресурси.

Як сказано в Офіційному журналі ЄС, санкції запроваджено проти засновника і керівника групи "Вагнер" Дмитра Уткіна, заступника голови Астраханської гілки "Союза волонтерів Донбасу" Дениса Харитонова і позаштатного робітника російського ГРУ і найманця групи "Вагнер" Сергія Щербакова.

Окрім них під санкції потрапили найманець Станіслав Дичко, радник президента ЦАР з питань безпеки Валерій Захаров, командир першої штурмово-розвідувальної роти групи "Вагнер" Олександр Кузнецов, виконавчий директор групи "Вагнер" Андрій Трошев і керівник четвертої штурмово-розвідувальної роти групи "Вагнер" Андрій Богатов.

Також під санкції потрапили компании: "Велада", "Меркурій" і "Євро Поліс".

Нагадаємо, раніше сьогодні про затвердження Радою ЄС санкцій проти групи членів приватної військової компанії "Вагнера" та трьох енергетичних компаній, пов'язаних із нею писав кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у своєму Twitter-акаунті.

Читайте такожУ Зеленського заявили, що США переклали в інший "кошик" санкції проти "Північного потоку-2" і плани відключити РФ від SWIFT"Санкції проти групи "Вагнера", 3 енергетичних компаній, а також 8 осіб, пов'язаних з угрупованням найманців, наразі затверджено", - написав журналіст.

Як повідомляв УНІАН, 15 листопада віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель заявив про можливість запровадження санкцій проти бойовиків російської приватної військової кампанії "Вагнера".

Тоді Боррель заявив, що дії російських найманців в африканських країнах призводять до погіршення безпекової ситуації та посилення міграційних потоків до ЄС.

Найманці ПВК "Вагнер" воюють по всьому світу на боці гібридних російських військ, зокрема в Сирії та на сході України. Українські розвідники їх вперше зафіксували на Донбасі ще у 2014 році. При цьому офіційний Кремль заперечує існування ПВК "Вагнер".

Вас можуть зацікавити новини: