Десантні кораблі РФ побачив патрульний катер Atalaya / фото emad.defensa.gob.es

У водах Іспанії виявили двох "шпигунів" РФ - пару десантних кораблів "Іван Грін" та "Олександр Отраковський". Їх разом з нафтовим танкером Kola побачили зранку 21 березня на північному заході Піренейського півострова.

Про подію повідомило іспанське Міноборони. Зазначається, що спостереження за ними вели протягом 5 днів (по 26 березня) два патрульні катери Atalaya і Vigía, допоки 3 російські судна не увійшли у води сусідньої Португалії. 

"Обидва іспанські кораблі були задіяні в операціях присутності, спостереження і стримування під оперативним контролем Оперативного командування, вони здійснювали спостереження позмінно", - акцентує Міноборони.

Зазначається, що після 26 березня спостереження за групою одиниць флоту РФ перехопив португальський фрегат "Бартоломеу Діаш". 

Росія відновила шпигунську війну проти Заходу

Росія відновила гру в "кішки-мишки" із Заходом, про це днями писав Financial Times, окресливши таким чином активність шпигунів Росії в Європі. Видання заявило, що наразі агенти РФ діють потужніше, аніж це було за часів холодної війни. Їх діяльність також пов'язують з випадком в Іспанії - коли знайшли мертвим російського пілота Максима Кузьмінова. Цей герой відомий українцям тим, що під час війни перегнав Києву літаки РФ разом з екіпажем. 

FT вважає, що мета Москви - така ж, як і до війни з Україною. Пріоритетом вважається викрадення важлиивх даних Європи, створення розбіжностей та конфліктів всередині НАТО, а також дискредитація та зрив підтримки України. Водночас зараз ворог діє більш винахідливо. Цим він компенсує зруйновані шпигунські мережі, які змогла викрити Європа за останній час, вважає видання.

Вас також можуть зацікавити новини: