Близько порту Бейрута все ще знаходяться вибухові речовини / фото REUTERS

Поруч з портом Бейрута, де на початку серпня прогримів потужний вибух, виявили склади, на яких зберігаються ще понад четверо тонн вибухонебезпечного нітрату амонію.

Про це повідомили в прес-службі армії Лівану.

«На запит митної служби порту Бейрута інженерний підрозділ армії Лівану виявило чотири склади за межами гавані поблизу в'їзду №9. З'ясувалося, що на складах чотири тонни 350 кілограм нітрату амонію», - йдеться в повідомленні.

Раніше сьогодні директор морської гавані Басем Кейсі заявив, що біля порту Бейрута все ще знаходяться вибухові речовини. Він наказав вивести їх з території гавані.

«До сих пір в порту перебувають вибухонебезпечні речовини. Ми направили лист компетентним органам і зажадали від митної служби їх вивезти», - цитує Басем Кейсі ліванське агентство «Ель-Нашра».

Директор порту також зауважив, що подасть позов до суду проти власників вибухонебезпечних речовин, які все ще знаходяться на території порту.

Читайте такожЧерез вибух у Бейруті половині ліванців загрожує голод - ООН

Вибух у Бейруті

  • Увечері 4 серпня в порту столиці Лівану Бейрут стався потужний вибух. Повідомлялося про як мінімум 78 загиблих і майже 4 тисячі поранених. Влада Лівану оголосила столицю зоною лиха.
  • Бригадний генерал Аббас Ібрагім заявив, що в ангарі в районі вибуху зберігалися конфісковані вибухонебезпечні матеріали, їх нібито готували до знищення.
  • Ліванська телевізійна станція MTV повідомила, що на складі було 2 тис. 750 тонн аміачної селітри (нітрат амонію), яка використовується як компонент вибухових речовин, має високу летючість, особливо при нагріванні, і має зберігатися в особливих умовах.
  • Пізніше прем'єр-міністр Лівану Хасан Діаб заявив, що причиною вибуху стало неналежне зберігання селітри, яка могла лежати на складі близько 6 років.
  • Сила вибуху була еквівалентна силі землетрусу магнітудою 3,5. Вибух відчули, зокрема, на Кіпрі (понад 200 км від столиці Лівану).
  • Губернатор Бейрута Марван Аббуд заявив, що сума збитку від руйнівного вибуху, що стався в міському порту, може досягати $15 млрд.