Джек Тейшера відповідав за роботу комунікаційної мережі ВПС США / фото REUTERS

Американський льотчик 1-го класу Джек Тейшейра, якого заарештувало Федеральне бюро розслідувань за підозрою у витоку секретних даних Пентагону, відповідав за роботу комунікаційної мережі ВПС США.

Як пише CNN, відповідну інформацію про Тейшейру оприлюднили в Національній гвардії ВПС США. 21-річний чоловік був військовослужбовцем Повітряних сил Національної гвардії США в штаті Массачусетс. Він приступив до служби у вересні 2019 року.

За офіційними даними, він служив на посаді спеціаліста кібертранспортних систем. Ці фахівці повинні переконатися, що глобальна мережа комунікацій служби працює справно.

Відео дня

"Звання льотчика 1-го класу – це третє військове звання, яке отримує льотчик. Згідно з його послужним списком, Тейшейра отримав одну медаль За заслуги перед ВПС, що є відносно стандартною медаллю для льотчиків того віку і звання", – пише видання. 

Витік секретних даних в США

7 квітня 2023 року ЗМІ повідомили про масштабний витік секретних даних Пентагону. В опублікованій інформації йшлося також про український контрнаступ. При цьому в одному зі "злитих" документів була істотно змінена інформація про втрати з боку України і Росії за час війни. 

13 квітня видання The New York Times заявило, що відповідальним за витік даних може бути 21-річний військовий Джек Тейшейра. Він є адміністратором групи в Discord, де і з'явилися ці документи.

Витік даних Пентагону активно обговорюють і в Україні, оскільки йшлося, зокрема, про війну. Глава Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що цей "злив" може бути вигідним тільки Росії. Втім, на реальні результати українського контрнаступу це вплинути не зможе.

Вас також можуть зацікавити новини: