Бойові можливості Китаю значно зростають /фото ua.depositphotos.com

Влада Китаю відреагувала на криваве вторгнення в Ізраїль, яке із сектора Гази здійснили бойовики ХАМАС, і назвала спосіб "фундаментального" завершення конфлікту. Китайська сторона закликала "сторони зберігати спокій, проявляти стриманість і негайно припинити бойові дії, щоб захистити цивільне населення та уникнути подальшого погіршення ситуації", йдеться у заяві Міністерства закордонних справ Китаю.

Але із ситуації в Ізраїлі стосовно Китаю можна зробити декілька інших висновків.

Перше. Дезінформація ХАМАСу про те, що напад малоймовірний, тому що для ХАМАСу не вигідний, - успішно ввела в оману Ізраїль, США та Захід, і вкотре демонструє, що прогнозування дій іншої сторони не повинно базуватися виключно на логіці "вигідно/не вигідно", а повинно дуже серйозно враховувати бойові спроможності супротивника (особливо, якщо вони зростають).

Відео дня

Друге. Логіка "вигідно/не вигідно" може використовуватись як один із елементів аналізу і прогнозування, проте повинна обов’язково включати достовірні відомості про те, як насправді бачить ситуацію протилежна сторона та якою логікою про "вигоду/не вигоду" керується. Сприйняття ситуації супротивником може докорінно відрізнятися від того, як хочемо бачити її ми.

Третє. Це дуже сильно збігається з домінуючим сприйняттям того, що Китай не передаватиме озброєння Росії/не буде розпочинати бойових дій проти Тайваню, тому що це:

  • економічно не вигідно;
  • не відповідає "мирному шляху його розвитку та співіснуванню";
  • не відповідає поточним економічним ініціативам Пекіна;

Китай поки що не готовий тощо.

Китай проводить активні дії на збільшення своєї енергетичної, продуктової та технологічної незалежності

Четверте - насправді бойові можливості Китаю значно зростають. Він проводить активні дії на збільшення своєї енергетичної, продуктової та технологічної незалежності. Нові законодавчі ініціативи Китаю спрямовані на зменшення вразливостей ззовні і зсередини та посилення консолідації населення. Такі безпрецедентні кроки, окрім як підготовка до війни/серйозної кризи із Заходом інших вагомих причин, здається, не мають.

П’яте. Поточний етап російсько-української війни, підтримка Іраном Росії та близькосхідних терористичних організацій демонструє, що поки що у світі немає інструментів для притягнення до відповідальності країн-агресорів (якщо вони володіють значним воєнним потенціалом та ядерною зброєю). Беззубість Заходу та міжнародних організацій – це чіткий сигнал для Китаю, що відповідальності за свої дії не буде.

Якщо Китай хоче досягти успіху, йому надзвичайно важливо так само успішно як ХАМАС, ввести в оману весь світ

Шосте. Тому, якщо Китай хоче досягти успіху, йому надзвичайно важливо так само успішно як ХАМАС, ввести в оману весь світ, та зробити свою операцію неочікуваною. А для цього потрібно:

  • безкінечно говорити про мирний розвиток;
  • надсилати численні економічні делегації в ЄС;
  • проводити десятирічні економічні планування та публікувати прогнози свого розвитку.

При цьому, паралельно, приховано готуватись – технологічно, економічно, інформаційно, військово, роблячи вигляд що час "Ч" - не на часі. І це саме те, що Китай наразі робить.

Юрій Пойта, керівник азійської секції New Geopolitics Research Network