Експерт розповів, що відбувається в Ізраїлі після атаки ХАМАС / Колаж УНІАН, скріншот

Сьогодні, рівно через 50 років з часу "війни судного дня" Ізраїль зазнав масованого ракетного удару з боку ХАМАС. Що відбувається в країні і наскільки загрозливою є ситуація, розповів політтехнолог Аббас Галлямов.

Так, розповідаючи про ситуацію, він підтвердив, що всі аеропорти Ізраїлю на даний момент закриті.

"Оскільки головний аеропорт Ізраїлю Бен-Гуріон в центрі, а весь центр знаходиться під ударом, то очевидно, що в такій ситуації ніхто не ризикне злітати і прилітати", - зазначив експерт.

Також він розповів докладніше про те, що відбувається в різних регіонах країни і як на це реагують самі ізраїльтяни.

За його словами, те, що відбувається в центрі – це "досить інтенсивний, але все-таки звичайний ракетний обстріл", такі в країні трапляються з певною періодичністю. І місцеві жителі до них вже звикли і знають, що потрібно робити.

"Хоча звичайно, обстріли дуже інтенсивні і тому Залізний купол не завжди справляється", - зазначив Галлямов.

Однак, за його словами, найстрашніше відбувається на півдні, там де почалося пряме вторгнення.

"Такого прямого вторгнення на територію Ізраїлю, строго кажучи, не було вже кілька десятків років", - зазначив він.

У той же час, експерт підкреслив, що за масштабами це вторгнення "нескінченно далеко" від війни "судного дня", яка трапилася рівно 50 років тому і з якою його всі порівнюють.

"За масштабами їх звичайно не можна порівняти, тому що поки зараз мова йде про проникнення на територію Ізраїлю кількох десятків терористів... Але війна Судного дня, щоб ви розуміли, - це було вторгнення силами багатьох сотень тисяч солдатів, кілька тисяч танків, тому масштаб звичайно не той", - зазначив він.

У той же час, підкреслив політтехнолог, Ізраїль від цього відвик за 50 років, тому оголошена мобілізація, всі в'їзди і виїзди в міста перекриті постами.

Також експерт вважає, що вторгнення зокрема могла спровокувати більш жорстка політика Ізраїлю.

Він зазначив, що в Ізраїлі при владі вже більше року знаходиться радикальна коаліція "і вони підігрівали ситуацію, провокували протягом усього цього року".

"Я думаю, за підсумками будуть розбірки, і цьому уряду не всидіти, тому що є базове розуміння, що самі загалом все це спровокували", - зазначив політтехнолог.

Атака ХАМАС на Ізраїль - що відомо

Вранці 7 жовтня з сектора Гази бойовики ХАМАС завдали масованого ракетного удару по Ізраїлю. Відомо, що в ізраїльських містах пожежі.

Ізраїльська армія почала операцію "Залізні мечі" проти угруповання ХАМАС. 

Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив у відеозверненні, що Ізраїль перебуває у стані війни і підкреслив, що Ізраїль здобуде перемогу, а ворог "заплатить ціну, якої він ніколи раніше не знав".

Водночас у Пентагоні заявили, що США забезпечать Ізраїль всім необхідним для самозахисту.

Ізраїль продовжує завдавати ударів по Сектору Газа у відповідь на масовану атаку. Число вбитих палестинців вже становить не менше 160.

Вас також можуть зацікавити новини: