Лукашенко потішається ситуацією в РФ / фото ua.depositphotos.com

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов вважає, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко "від щирого серця потішається" від ситуації, яка склалася в Росії після заколоту Пригожина. Він намагається використати її з максимальною користю для себе та свого режиму.

В ефірі "24 каналу", коментуючи "переїзд" ПВК "Вагнер" до Білорусі, він зазначив, що для того, щоб переймати військовий досвід не треба приймати в себе всіх "вагнерівців". За словами Юсова, Білорусь під час повномасштабного вторгнення багато в чому виступала і в ролі тренувальної бази для російських окупантів. 

"Постановка питання цікава, але це така гра. Лукашенко неодноразово отримував якісь бонуси від чергових російських криз. Ми можемо згадати й про білоруські шпроти, білоруські креветки та багато інших речей. Ну ось зараз – чергова порція білоруських креветок, тільки вже у вигляді ПВК", – пояснив представник ГУР.

Відео дня

Він зауважив, що "білоруська прописка" ПВК "Вагнер" буде мало впливати на фактичний перебіг справ.

"Вагнерівці" в Білорусі: що передувало

23 червня ватажок "вагнерівців" Євген Пригожин оголосив про "похід" на Москву "зупиняти" міністра оборони Шойгу після того, як по позиціях ПВК "Вагнер", за його словами, завдали удару російські кадрові війська. 

"Вагнерівці" перетнули кордон з Росією з боку окупованої Луганщини, встановили контроль в Ростові і вже ближче до вечора 24 червня перебували в Московській області. Під час "походу" вони збили декілька одиниць російської авіації, серед яких і літак Іл-22. Весь екіпаж загинув. 

Проте за 200 км від Москви після проведення переговорів з Олександром Лукашенком Пригожин вирішив розвернути колону військової техніки. ЗМІ писали, що під час перемовин Пригожину пообіцяли, що "вагнерівців" не переслідуватимуть, а сам він нібито погодився поїхати до Білорусі. 

27 червня Лукашенко заявив, що Пригожин уже в Білорусі. Крім того, різні ресурси писали про те, що в Могильовській області Білорусі будують табори для "вагнерівців" – сам Лукашенко стверджує, що вони повинні навчати білоруських військових.

Вас також можуть зацікавити новини: