Лукашенко приїхав до СІЗО / скріншот відео

Адвокат білоруського політв'язня, чоловіка Світлани Тихановської Сергія Віктор Мацкевич розповів невідомі раніше подробиці недавньої зустрічі Олександра Лукашенка з опозиціонерами в слідчому ізоляторі.

Про це Мацкевич сказав у коментарі TUT.BY.

Тихановський, за словами адвоката, брав участь зустрічі з Лукашенком. Саме під час неї той дізнався, що опозиціонер довго не має можливості спілкуватися з дружиною і дозволив зателефонувати їй. Розмову провели у присутності охорони.

Відео дня

Як організували зустріч з Лукашенком

Тихановський розповів адвокату, що його рано вранці 10 жовтня вивезли з СІЗО Жодіно і привезли в слідчий ізолятор КДБ у супроводі людей в масках. Там його завели в невеликий зал, де на столі вже стояли таблички з іменами ув'язнених - всього 12 штук. Для Тихановського зустріч стала несподіванкою.

Читайте такожЄС запровадить санкції проти Лукашенка: їх підтримали усі країни-члени

"Увійшов Лукашенко і почав тиснути всім руки. Сергій уникає рукостискань, побоюється коронавірусу. Він не хотів також, щоб його знімали на камеру для ТБ. Потім протягом п'яти годин була бесіда з Лукашенком, де в основному говорив він сам. Тихановський все ж намагався довести свою позицію, що він перебуває під вартою за необґрунтованими звинуваченнями, і, користуючись присутністю прес-секретаря, обуритися тим, що держЗМІ поширюють про нього недостовірну інформацію про те, що він працює на РФ, на захід, про його знайомство зі Шкляровим і т.п.", - розповів захисник.

Про що йшлося

За словами адвоката, Тихановський запитував Лукашенка про причини розшуку його дружини, відсутність іншої опозиціонерки Марії Колеснікової. З відповідей стало ясно, що той добре обізнаний про хід розслідування кримінальних справ і про те, в який момент які умови утримання і чому були у Сергія в СІЗО.

Також, розповідає Мацкевич, Тихановському дали зрозуміти, що його випустять з-під варти нескоро. Долю політв'язнів нібито вирішуватимуть слідство і суд.

Читайте також"Вони перейшли червону лінію": мінчан закликали виходити на вулиці й "давати відсіч" силовикам (фоторепортаж)

"Як пояснив мій підзахисний, при розмові про конституційну реформу він, Тихановський, сказав, що він і ті з присутніх, хто зацікавлений, готові і могли б висловити свої пропозиції, але не в наручниках, перебуваючи у в'язниці, а з доброї волі", - розповів Мацкевич.

Ніч з 10-го на 11-е жовтня Тихановський провів у СІЗО КДБ. 11 жовтня всіх присутніх на зустрічі з Лукашенком відвезли за межі Мінська в баню, потім Тихановського знову повернули до СІЗО Жодіно.

Зустріч Лукашенка з політв'язнями: що відомо