president.gov.ua

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив президент України Петро Порошенко під час брифінгу для представників ЗМІ у приміщенні Саміту з ядерної безпеки сьогодні у Вашингтоні.

«Це тверда позиція України, що для імплементації Мінських домовленостей в повному обсязі потрібно забезпечити необхідний безпековий компонент. Цей безпековий компонент складається з того, що ми маємо забезпечити твердий режим припинення вогню, ефективний режим моніторингу за відведеним озброєнням, ефективний контроль над неконтрольованою ділянкою україно-російського кордону», - заявив він.

Читайте такожУкраїна в ООН закликала посилити міжнародну присутність на Донбасі

Відео дня

Крім того, за словами президента, якщо мова йде про проведення виборчих процесів на базі українського законодавства в окремих районах Донбасу, то «ми маємо забезпечити виведення російських військ, чітке виведення та гарантоване зберігання зброї від роззброєних незаконних формувань і для цього ми бачимо, що одним із найбільш вірогідних та прийнятних варіантів вирішення цієї проблеми є міжнародний безпековий компонент у вигляді поліцейської озброєної місії ОБСЄ. Для цього нам потрібно рішення ОБСЄ про розширення мандату і зараз ми ведемо переговори з нашими партнерами для того, щоб забезпечити цей безпековий компонент».

Читайте такожОбама закликав Путіна вплинути на бойовиків для виконання режиму припинення вогню на Донбасі

«В той же час ми вимагаємо, щоб Мінські домовленості були виконані по всьому спектру, тобто мова йдеться і про відновлення інфраструктури, і про забезпечення гуманітарного компоненту, і про звільнення всіх заручників, включно із заручниками, які незаконно утримуються на російській території, включаючи Надію Савченко, Олега Сенцова та інших українських політичних в’язнів», - додав Порошенко.