REUTERS

Про це він сказав у коментарі УНІАН, коментуючи заяву начальника управління спецрозслідувань Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Сергія Горбатюка, що з 1 березня ГПУ припиняє розслідування справ про злочини на Майдані.

“Я вважаю неправильним і не розумію, чому сьогодні Верховна Рада не внесла до порядку денного і не проголосувала за внесення змін до закону, щоб відтермінувати до осені вступ його в дію, але не вбачаю наразі якихось критичних наслідків у тому, що начебто справи, які знаходяться в Генпрокуратурі стосовно злочинів проти Майдану та злочинів колишніх високопосадовців, не розслідуватимуться”, - сказав Паламарчук.

Читайте такожЧоловіку, який заявив про вбивство "беркутівців" на Євромайдані, не можуть пред'явити підозру через амністію - ГПУ

Відео дня

Він пояснив, що, відповідно до законодавства, ці справи мають бути передані для подальшого розслідування від Генеральної прокуратури у ДБР, але оскільки навіть технічно та організаційно не вирішено питання про функціонування Бюро, ці справи нікуди не можуть бути передані і залишаються у Генпрокуратурі.

За словами Паламарчука, для створення керівного складу ДБР необхідно сформувати конкурсну комісію, до якої мають увійти по троє представників Верховної Ради, Кабінету міністрів та Адміністрації президента, а оскільки на даний час не обрано керівний склад, не створено конкурсну комісію, передавати справи нема куди.

Читайте такожГПУ завершила розслідування проти командира роти "Беркута" щодо побиття 18 активістів "Автомайдану"

Паламарчук припустив, що найближчим часом зміни до закону про ДБР у контексті відтермінування початку діяльності Бюро будуть внесені на голосування у парламент.

У свою чергу, Горбатюк у коментарі УНІАН заявив, що через невнесення парламентом змін до закону про ДБР де-юре Генпрокуратура не має права продовжувати розслідування справ про злочини проти Майдану, при цьому де-факто їх нікуди передавати, і тому вони залишаться у Генпрокуратурі до моменту початку повноцінного функціонування Державного бюро розслідувань.

На запитання, чи буде Генпрокуратура до ухвалення змін парламентом продовжувати розслідування таких справ, Горбатюк відповів: «Фактично це робити можна, але з юридичної точки зору ці розслідування пізніше можуть визнати незаконними».

Читайте такожФранцузький канал показав антиукраїнський фільм про Майдан, незважаючи на прохання Києва

Горбатюк сьогодні, 19 лютого, заявив, що з 1 березня ГПУ припиняє розслідування справ про злочини на Майдані.

«Є закон про Державне бюро розслідувань. У зв’язку з недосконалістю його статей маємо ситуацію, що з 1 березня слідство не зможе тривати. Тому що слідчі прокуратури втратять повноваження, а ДБР працюватиме не буде», - сказав Горбатюк.

Він наголосив, що пленарний тиждень завершився, а зміни не ухвалені. Наступне засідання Верховної Ради відбудеться 15 березня.

Як відомо, законопроектом № 4099 «Про внесення зміни до пункту 1 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо терміну набрання чинності» пропонується відтермінувати до 1 вересня 2016 року термін створення Державного бюро розслідувань (у чинній редакції - 1 березня 2016 року) з метою належного вирішення комплексу правових, структурно-організаційних, процедурних, кадрових та фінансових питань створення Бюро.

На даний момент Бюро не створене, але саме до його компетенції віднесено, в тому числі, слідство у злочинах проти Майдану.

17 лютого Горбатюк закликав парламент внести найближчим часом зміни до законодавства про Державне бюро розслідувань, аби слідство щодо злочинів проти Майдану не зупинилося 1 березня «у штучний позов».