В ТС могут запретить каблуки / forwomen.su

Як пишуть Известия, депутат нижньої палати парламенту Олег Міхєєв («Справедливая Россия») направив звернення на ім'я глави Євразійської економічної комісії Віктора Христенка. У своїй пропозиції парламентарій пропонує включити нові медичні ортопедичні вимоги до взуття в техрегламент Митного союзу. Серед іншого в опалу депутата потрапило взуття з плоскою підошвою - кеди і балетки, а також взуття з високим каблуком. Всі ці модифікації взуття, хоч і користуються великим попитом у населення, призводять до порушень будови стопи.

Олег Міхєєв зазначив, що, згідно зі статистикою, близько 40% дорослого населення страждає на плоскостопість. Багато в чому і через це в 2014 році відбувся перший призов юнаків у ЗС Росії з плоскостопістю, оскільки без цього захворювання знайти призовника, за словами депутата, практично неможливо.

"Раніше від незручного взуття страждали в основному жінки, оскільки левову частку ускладнень викликають високі каблуки-шпильки, носіння яких призводить до розвитку поперечної плоскостопості, бурситів, невром, деформацій та інших ускладнень, - розповів Міхєєв. - Але тепер у групу ризику потрапляють і чоловіки. Модні кеди, лоуфери, мокасини без каблука - теж небезпечні для здоров'я. У такому взутті не підтримується подовжній звід стопи, результат - плоскостопість, деформація м'язів гомілки, варикоз нижніх кінцівок, хронічна венозна недостатність".

Відео дня

Читайте такожКиргизстан хоче відкласти вступ до Митного союзу

Сьогоднішній регламент Митного союзу на взуття визначає параметри міцності кріплень деталей, водонепроникності, хімічний склад, однак біомеханічних та ортопедичних вимог в ньому немає.

Фахівці-медики вважають, що відсутність чітких параметрів і обмежень на виробництво і реалізацію взуття створюють проблеми зі здоров'ям громадян.

"Загроза здоров'ю через носіння високих каблуків і плоского взуття дійсно існує. Причому це стосується не тільки жінок, але і чоловіків і навіть дітей. Каблук вище 4,5 см руйнує не тільки стопу, але і колінні суглоби, кістки тазу, впливаючи на жіночі органи, приводячи до опущення стінок піхви, випадання матки, а також впливає на суглоби хребта і навіть головний мозок, - розповів хірург-ортопед Володимир Хорошев. - В кінцевому підсумку це призводить до неуважності, втрати уваги, пізніше - втрати пам'яті, ранньої інвалідності".

Читайте такожУ Митному союзі заборонили мереживну білизну

Також лікар зазначив, що в європейських країнах зовсім інше відношення до виробництва і носіння взуття.

"Треба відзначити, що в СРСР за цим теж особливо не стежили. А ось в країнах Європи популярність ортопедичних устілок і правильний вибір взуття дають пенсіонерам можливість і у 80, і деколи навіть у 90 років ходити нормально, тоді як наші пенсіонери через недогляд за цим питанням вже в 55-60 років деколи ледве пересувають ноги", - сказав Хорошев.

Нагадаємо, раніше на території Митного союзу було введено заборону на виробництво, ввезення і продаж мереживних трусиків через те, що ця продукція не відповідала техрегламенту МС.