Найпростіша маска з паперу \ фото УНІАН

ВООЗ рекомендує надягати маску в двох випадках - якщо людина кашляє або чхає і якщо сама людина здорова, але близько спілкується з людиною з такими симптомами. При цьому слід пам'ятати, що жодна маска не зможе повністю захистити, але вона знизить ризик зараження при умові правильного носіння.

Матеріал, з якого можна зробити маску, повинен бути дихаючим, для того, щоб людина могла вільно дихати, а обличчя під маскою не потіло, і негрубим, оскільки груба тканина буде подразнювати шкіру, а по-друге, не зможе повторити обриси обличчя, тобто маска буде прилягати не щільно.

Потрібно снамагатися не торкатися до маски, поки вона на обличчі. Як тільки маска стане сирою (як правило, це відбувається протягом 2-3 годин), її потрібно замінити. Ні в якому разі не варто носити одну і ту ж маску довше доби. Крім цього, тканинні маски треба ретельно прати в гарячій воді з пральним порошком.

Медична маска з паперового рушника:

Як зробити просту медичну маску з паперового рушника - для цього знадобиться цупкий паперовий рушник; ножиці; лінійка; клей‑олівець; фломастер або ручка; еластична стрічка для шиття або еластичний шнур; степлер.

Від рушника відріжте прямокутник розміром 20 х 16 см. Зігніть його поперек навпіл. Покладіть згином вгору і змастіть нижній вузький край клеєм. Загніть цей край нагору на 1 см і приклейте. Точно так само загніть і приклейте інший вузький край деталі. З двох довгих сторін фломастером зробіть позначки на згині, а також на відстані 1,5 см і 5 см зверху і знизу від згину. Нанесіть клей на обидві позначки, розташовані на відстані 1,5 см над згином. Загніть верхню частину паперу, склеюючи бік. Нанесіть клей на верхні куточки фігури, що вийшла. Підніміть передню частину паперу на 1 см і склейте з боків. Змастіть клеєм наступні позначки з обох сторін (тобто ті, які розташовувалися на відстані 5 см над центральним згином). Загніть верхню частину паперу, склеюючи бік. Знову нанесіть клей на верхні кути утвореної фігури. Загніть опущений край нагору на 1 см, приклеюючи папір з боків. Точно так само склейте деталь за відмітками з іншого боку. Від стрічки відріжте дві смужки довжиною 18 см. Якщо використовуєте шнур, вам знадобляться деталі довжиною 23 см. Переверніть паперову «гармошку» на іншу сторону і з допомогою степлера прикріпіть до вузького краю одну смужку. Переконайтеся, що вона не випадає. Таким же чином зробіть лямку з іншого боку. Шнур теж потрібно прикріпити степлером, спершу зав'язавши на кінцях вузлики для надійності. Переверніть маску на зворотний бік, де немає лямок. Нанесіть клей на один вузький край і загніть його, прикріпивши папір. Повторіть те ж саме з іншою вузької сторони. Маска готова.

Проста медична маска з тканини:

Як зробити просту медичну маску з тканини - для цього потрібно еластичний шнур або 2 тонкі гумки для волосся; лінійка; ножиці; хустка з бавовняної тканини розміром приблизно 50 х 50 см (можна використовувати просто відріз тканини). Якщо використовуєте шнур, відріжте від нього дві однакові смужки довжиною близько 25 см. Зв'яжіть кінці кожної з них міцним подвійним вузлом. Складіть хустку навпіл, накладаючи нижню частину на верхню. Потім складіть тканину вздовж навпіл ще раз. Знову поверніть хустку таким чином, щоб вийшла вузька смужка. Надіньте деталі з шнура або гумки для волосся на тканину з двох сторін. Загніть ліву сторону тканини до центру смужки не доходячи до іншої лямки. Зверху накладіть праву частину смуги. Обидві лямки повинні перебувати на згинах тканини. Розкрийте одну сторону тканини і вкладіть всередину іншу. Маска готова. Вона складається з двох частин тканини. Після того, як одягнете її, акуратно опустіть задню частину вниз на підборіддя.

Медична маска зі складками і отвором для фільтра

Як зшити медичну маску зі складками, отвором для фільтра - для цього потрібна бавовняна тканина; лінійка; ножиці; швейна машинка; нитки; затискачі; фломастер; праска; дріт; еластична стрічка для шиття; шпилька; нетканий матеріал для фільтра (наприклад, фільтрувальний папір, мелтблаун, висушені вологі серветки або інший варіант).

Виріжте з тканини деталь розміром 38 х 19 см. Обробіть вузькі краї на машинці зигзагом. Складіть тканину поперек навпіл лицьовою стороною всередину і закріпіть по прошитих краях затискачами. З боку шва фломастером поставте крапки на відстані 4 см від країв. При необхідності пересуньте затискачі ближче до середини. Прошийте тканину вздовж зигзага до відміток, залишивши отвір в середині. Затискачі приберіть. Покладіть заготовку так, щоб шов виявився зверху і пропрасуйте його, розправляючи прошитою тканиною в боки. Виверніть деталь на лицьову сторону. Відстрочити шов по одному краю.

Покладіть деталь так, щоб шов виявився по центру. Зробіть позначку збоку від нього на відстані 1,3 см знизу і зверху з іншого, неотстроченного краю. Утримуючи тканину на рисках, покладіть її так, щоб вони опинилися на згині, а між цим згином і швом утворилася смужка (шириною, відповідно, 1,3 см). Пропрасуйте тканину праскою. Для надійності зафіксуйте згини на тканинах затискачами. Прошийте отриману заготовку по всіх чотирьох краях, прибираючи затискачі в процесі. Шматочок дроту довжиною 16,5 см вставте в отвір, що залишився до згину. Закріпіть затискачами і прошийте шов уздовж зі сторони дроту так, щоб він не виліз. Переверніть заготовку отвором вниз. Складіть тканину гармошкою, починаючи від краю з дротом. Фіксуйте складки затискачами. Пропрасуйте деталь з двох сторін і прошийте по вузьких краях. Виріжте з тканини дві широкі смужки трохи більшої довжини, ніж ширина маски. Прикладіть їх до вузьких країв заготовки з лицьового боку. Зверху і знизу тканина повинна трохи заходити на деталь. Зафіксуйте затискачами з усіх боків і прошийте тільки з боків. Відігніть пришиті деталі, зігніть їх вузькі краї і двічі підігніть широкий край. Закріпіть затискачами. Прошийте ці деталі по відкритих широких краях. Від еластичної стрічки відріжте дві смужки довжиною 25 см. Наколіть шпильку на одну з них і просмикніть в прошиті деталі з боків маски. Зав'яжіть міцним вузлом і сховайте його. Точно так само закріпіть другу лямку. В отвір із зворотного боку вставте фільтр за розміром маски.

Медична маска без складок з отвором для фільтра і гнучкою вставкою

Як зшити медичну маску без складок з отвором для фільтра і гнучкою вставкою - для цього потрібен папір; фломастер, олівець або ручка; лінійка; ножиці; бавовняна тканина; крейда - опціонально; швейна машинка; нитки; праска; двосторонній скотч; дріт; затискачі; еластичний шнур або еластична стрічка для шиття; обмежувачі для лямок - опціонально; нетканий матеріал для фільтра (наприклад, фільтрувальний папір, мелтблаун, висушені вологі серветки або інший варіант).

При дефіциті масок в аптеці, можна зшити її будинку \ Фото УНІАН

На папері намалюйте прямокутник розміром 15 х 12 см. Розділіть його впоперек навпіл прямою рискою. З правого боку зробіть позначки на відстані 4,5 см від верхнього кута і 3,5 см від нижнього. На верхній і нижній стороні прямокутника поставте крапки на відстані 3,5 см від лівого боку. З'єднайте позначки плавними лініями.

Виріжте отриману деталь. З допомогою шаблону виріжте з тканини дві дзеркальні деталі, залишивши на них для швів по 1 см від косих країв і 3 см - від прямого. По лініях шаблону пройдіться пунктиром фломастером або ручкою.

Розріжте шаблон по центральній лінії на дві частини. Виріжте з допомогою кожного шаблону по дві дзеркальні деталі. Уздовж косих країв залиште для швів по 1 см тканини, вздовж прямих вузьких - по 3 см, а вздовж широких по 4 см. Лінії, якими обведений шаблон, повинні бути помітними.

Все у вас вийде шість деталей з тканини. Складіть дві найбільші з них разом лицьовою стороною всередину. Прошийте по довгій зігнутій лінії. Від краю цієї сторони до шва зробіть багато вертикальних надрізів. Виверніть деталь. Точно так само прошийте по дві інші однакові деталі. Теж зробіть на них надрізи і виверніть.

Нижні краї двох останніх заготовок двічі підверніть наверх на 0,7 см, пропрасовуючи тканину. Потім прошийте загнуті краї.

До середини верхнього краю першої заготовки з внутрішньої сторони приклейте відрізок двостороннього скотча і прикріпіть до нього дріт.

У вас є три заготовки: найбільша з дротом (передня частина маски), задня нижня деталь і задня верхня. Верхню прикладіть до передньої лицьовими сторонами всередину так, щоб необроблений край торкався краю з дротом (вона буде з іншого боку від цієї деталі). Зафіксуйте затискачами. Аналогічним чином прикріпіть задню нижню деталь до передньої.

Прошийте заготовку по довгих краях, прибираючи затиски в процесі. Не забувайте, що треба прошивати по намічених з допомогою шаблону лініях. До швів зробіть багато вертикальних надрізів і виверніть майбутню маску назовні.

Випряміть згини, зафіксуйте затискачами і прошийте. По боках пройдіться зигзагом. Вузькі краї загніть з внутрішньої сторони до центру на 1 см і прошийте. В отримані отвори всуньте однакові смужки шнура або стрічки. При бажанні надіньте обмежувачі. Зав'яжіть лямки міцним вузлом і сховайте їх усередині. В отвір з внутрішнього боку маски вставте фільтр.