Недільна заява в телеефірі ТВіголови Держкомпідприємництва Михайла Бродського про те, що “інспіраторами акцій на Майдані є директори ринків, а, можливо, і великий бізнес”, викликала у багатьох власників і директорів хмельницьких базарів обурення.

Вони нарікають, що фактично державний борець за інтереси малого та середнього бізнесу перетворився на головного їхнього опозиціонера, і тішаться президентським вето. Директори базарів стверджують, що якби левова частка їхніх пропозицій до Податкового кодексу врахувалася б, підприємці не вийшли б на майдани.

Для довідки. У Хмельницькому нараховується понад 40 ринків, на яких працює близько 30 тисяч підприємців.

Відео дня

Директор хмельницького ТОВ “Речовий ринок “Сардонікс” Анатолій Онісьєв:

Порадив би Бродському звернутися до лікаряПорадив би Бродському звернутися до лікаря. Щоб роботи такі заяви, треба спочатку поцікавитися у тих людей, чому вони вийшли на майдани, зрозуміти, в яких умовах вони опинилися. Я вам скажу: на вулиці вийшли підприємці, котрі у 1991-1992 роках створили власні робочі місця, врятувавши свої сім’ї від злиднів та голоду. У мене складається враження, що це пов’язано не з тим, що в державі не вистачає податків — влада хоче знищити підприємців як клас.

У мене претензій до кодексу немає — я на загальному оподаткуванні. Питання виникають у підприємців, які мерзнуть взимку чи задихаються влітку від спеки у кіосках або контейнерах. Найбільше Податковий кодекс вдарить по спрощенцях. Приміром, як облікувати ті побори, які трапляються на шляху від митниці і до ринку? Також сьогодні курс долара 7,9 грн/дол., а завтра може бути іншим. Хто ж перепрограмує 10 тисяч касових апаратів у хмельницьких підприємців на новий курс? Хто навчить цих людей працювати з касовими апаратами? Як на мене, держава з торговельниками розігрує авантюру.

До речі, остання розмова губернатора Хмельниччини Василя Ядухи з підприємцями, директорами ринків, представниками громадської організації “Асоціація Хмельницьких ринків” та профспілки “Захист підприємців Хмельницького” так і залишилася формальністю. До чого можуть домовитися дві протилежні сили (влада і бізнес - УНІАН), коли наші пропозиції до покращення положень Податкового кодексу не були враховані. Для інформації: наш ринок щомісяця сплачує 200 тисяч гривень податків.

Директор хмельницького міського ринку КП “Спецбудмеханізація” Володимир Вавринчук: Заяву пана Бродського я б назвав брехнею. Він, як людина, котра стояла біля витоків нового Податкового кодексу, не до кінця знайшла спільну мову з підприємцями. Більше того, його підприємство ТОВ “Черкаський Деревообробний комбінат” два роки не сплачувало податків і заборгувало Пенсійному фонду 2 мільйони 529 тисяч гривень.

Я не відкидаю того, що податки повинні платити всі. Однак має бути золота середина, яка влаштовуватиме, з одного боку, підприємців, з іншого — владу. Наші підприємці розумні й не варто з ними поводитися силовими методами. Я, як директор ринку, повністю підтримую своїх працівників. У мене нараховується 1100 кіосків і цього року до бюджету ми сплатили майже 3 млн. грн ринкового збору.

Тепер щодо тих пунктів, які нас не влаштовують. По-перше, не можна всіх торговельників причесати під один гребінець. Має бути визначення сезонної торгівлі. Адже, коли застосовується однакове стягнення податків з тих підприємців, котрі торгують влітку і взимку, то у мене виникає запитання: “Хіба це справедливо?”

По-друге, щодо обов’язкового встановлення касового апарату. Наскільки мені відомо, цей пристрій не здатний працювати за температури нижче 5 градусів морозу. Як бути при нижчих температурах?

Переконаний, що ветування Президентом Податкового кодексу — правильний крок.

Директор хмельницького міського комунального підприємства “Ринок “Ранковий” Володимир Чекман:

Порадив би Бродському звернутися до лікаряПрацівники мого ринку практично не мітингували. Напевно, це пов’язано з нашою специфікою: люди торгують продуктами і їм необхідно реалізувати свіжу продукцію. Правда, були спроби окремих людей закрити м’ясний павільйон та змусити людей пікетувати облдержадміністрацію. Наш ринок щомісяця сплачує 60 тис. грн податків і 90 тис. грн ринкового збору.

Вважаю, що за старим Податковим кодексом можна працювати. Лише потрібно слідкувати за тим, щоб підприємці торгували з патентами і свідоцтвами. Крім того, посилити відповідальність та контроль податкової та санепідеміологічної служби за дотриманням законодавства.

Директор хмельницького міського споживчого товариства “Кооператор” (об’єднує три ринки) Микола Ворона:

Порадив би Бродському звернутися до лікаряУсі директори ринків Хмельницького були стурбовані прийняттям Податкового кодексу. На мітинги ходили, здебільшого, представники промислових ринків. Наразі тішить, що Президент Янукович заветував цей варіант. Подивимося, що буде далі. Я переконаний, що все повинно вирішуватися у конструктивному діалозі між владою і бізнесом. Кому, наприклад, будуть зайвими 9,3 млн. грн податків, які “Кооператор” сплатив за 10 місяців? Не кожна скарбниця обласних центрів може похвалитися такими надходженнями від базарів...

Опитував Віталій Тараненко