В останні роки після введення одним з найбільших українських банків послуги, що дозволяє знімати гроші в банкоматі без використання картки, Україну буквально захлеснула хвиля шахрайств, жертвами яких стають клієнти банку. Причина - недоробки в системі захисту коштів клієнта, якими користуються шахраї.

«До міліції почали надходити заяви від людей, які стали жертвами шахраїв. Об'єднувало їх дві речі. По-перше, за кілька днів до цього всі постраждалі розміщували оголошення про продаж речей на популярних Інтернет-сайтах (в основному, весільних суконь). По-друге, постраждалі позбулися грошей, що лежали на рахунку в одному і тому ж банку», - розповідає перший заступник начальника ГУМВС України в Луганській області полковник міліції Станіслав Дикий.

Схема шахрайства у всіх випадках була однаковою: відразу після розміщення оголошення, продавцеві дзвонила потенційний покупець. Практично нічого не питаючи про товар, дівчина виявляла бажання його купити. Головне, що цікавило покупницю - чи є у продавця або його близьких банківська картка, на яку вона по передоплаті зможе перевести необхідну суму. Єдине, що потрібно буде зробити продавцю - подзвонити в банк і замовити послугу «Екстрені гроші» (дівчина стверджувала, що інакше гроші не надійдуть на їх рахунок).

Відео дня

Натхнені вдалою операцією, жертви виконували всі вимоги покупниці, не вникаючи, що замовляють послугу, за допомогою якої з їх банківського рахунку можна зняти гроші, навіть не знаючи пін-коду і не маючи картки. Наївні постраждалі були впевнені, що з їх грошима не може нічого трапитися: адже картку вони нікому не давали і пін-код не називали.

«Незважаючи на всю складність розкриття подібних злочинів, - розповідає Станіслав Миколайович, - нам вдалося вийти на слід шахраїв. Ними виявилися жителі Луганської області - дівчата (1983 р.н. і 1991 р.н.) та чоловік (1985 р.н.). Але, вразило нас те, що на момент скоєння злочину, всі вони перебували у місцях позбавлення волі. Відбуваючи покарання в різних областях, вони, об'єднавшись у організовану злочинну групу, за напрацьованою схемою обманювали довірливих співгромадян.

Як встановлено в ході досудового розслідування, організатором і керівником злочинної групи була 30-річна жителька м. Стаханова. Саме їй належала ідея створення шахрайської схеми. Крім того, вона ж і визначала, як розпорядиться отриманими грошима.

Ще одна дівчина, що входила до складу злочинної групи (22-річна мешканка Рубіжного), займалася тим, що знаходила в Інтернеті потенційних жертв. Саме вона дзвонила людям і випитувала всю необхідну інформацію, після чого повідомляла всі дані старшій «колезі».

В обов'язки єдиного чоловіка входив пошук людей, які знімали гроші в найближчому банкоматі, а потім відвозили їх до організатора угрупування.

За місяць злочинної діяльності шахраям вдалося «розвести» як мінімум 10 людей і заробити більше 20 тисяч гривень.
На даний час всім оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ст. 190 КК України. Днями обвинувальний акт буде спрямований суд».