У популярній мережі TikTok стали дедалі частіше з'являтися відео, де люди з різних куточків планети їдять крейду, глину і землю, вважаючи це корисним. УНІАН з'ясував, чому новомодні гурмани називають себе "кранчери" і в чому суть їхнього захоплення.
Раніше ми говорили про те, хто такі квадробери та чи небезпечне наслідування тварин.
Хто такі кранчери і чому вони їдять усе це
Кранчери - це люди, які придумали назву своїй "субкультурі", відштовхуючись від англійського слова "crunch" - хрускіт, тріск, скрип. Судячи з численних відео з TikTok, ці люди не проти поласувати глиною, землею або крейдою - вони стверджують, що таке харчування дуже корисне для здоров'я. І з огляду на той факт, що всі ці субстанції хрумтять на зубах, слово "crunch" підходить якнайкраще.
Усе почалося з відео тренера з фертильності та гормонального здоров'я Стефані Адлер, яка показала, як її малюк їсть бруд. Адлер супроводила ролик текстом, де написала "Хочете поліпшити здоров'я кишечника вашої дитини (і своє власне)? Їжте бруд!". І додала, що в чайній ложці органічного біодинамічного ґрунту більше мікроорганізмів, ніж у людей на землі.
Наступний ролик у TikTok був від інфлюенсера і матері чотирьох дітей, де вона тримає перед камерою посудину з червоною субстанцією, стверджуючи, що це - червона глина, і жінка їсть її під час вагітності.
Після цього хвиля популярності "корисних" глини і бруду зросла в рази - роздрібні продавці стали відкривати магазини на Etsy, Amazon і eBay, пропонуючи свої товари людям. Деякі з них навіть стверджують, що глина здатна омолоджувати шкіру, очищати і звужувати пори, збалансувати вироблення шкірного жиру, що викликає прищі та лупу.
Пояснюючи, навіщо їсти крейду, глину і бруд, кранчери посилаються на дослідження Національної служби охорони здоров'я Великої Британії (NHS), де описано, що біла глина дійсно здатна виводити токсини з організму. Також аргументом стають і слова вчених Віденського університету про те, що вживання ґрунту дійсно приносить користь.
Лікарі кажуть, що причина, чому хочеться їсти землю, ховається в потребах організму або розладах харчової поведінки.
Що буде, якщо їсти крейду, землю і глину - думка гастроентеролога
Євгенія Бєлінська, лікарка-гастроентерологиня і терапевтка розповідає, чи можна їсти землю насправді. Вона каже, що насамперед землю не можна їсти, оскільки там можуть бути хімікати, зокрема пестициди, а також важкі метали, які небезпечні для здоров'я. Можна отримати як гостре отруєння, так і хронічне. По-друге, у землі є багато паразитів і бактерій. Можна легко заразитися гельмінтами. Крім того, у ґрунті міститься ботулотоксин (провокує ботулізм, - Ред.), тож, за певних умов, через споживання землі можна отримати неприємні наслідки.
Ще в землі може бути каміння та скло, через них можливе порушення цілісності слизової оболонки в ротовій порожнині або в стравоході чи шлунку.
Експертка зазначила, що буде, якщо їсти глину:
У глині також можуть бути важкі метали та паразити. Крім того, глина може провокувати розлади травлення. Чи небезпечно їсти глину? За постійного споживання можливе виникнення дефіциту заліза, але для цього її треба їсти три місяці й більше.
Чиста крейда за складом - це карбонат кальцію. Якщо споживати промислову крейду, то вона може містити домішки свинцю, клею, гіпсу, а ці компоненти марні для нашого організму. Через споживання крейди можливі закрепи, оскільки надмірна кількість кальцію в організмі здатна негативно впливати на шлунок.
Лікар нагадує, що причина може бути в залежності - ті люди, які споживають глину або землю, мають психічний розлад під назвою геофагія. Якщо людині хочеться крейди, можна говорити про залежність під назвою пікацизм, - це бажання споживати щось неїстівне.