Пантофлі та закаблуки: мовний експерт сказав, як правильно називати взуття українською / фото Олександр Авраменко в Facebook

Для різних видів взуття в українській мові є свої назви, хоч інколи більш поширеними є розмовні варіанти. Як правильно називати те чи інше взуття – в ефірі "Сніданок з 1+1" пояснив відомий український учитель Олександр Авраменко.

"Туфлі" – це різновид взуття, що закриває ногу до щиколотки. Їх носять як чоловіки, так і жінки. А ось "черевики" закривають і щиколотку, чоловіки носять їх частіше, ніж жінки. Застібкою в черевиках може бути як блискавка, так і шнурки. Чоботи мають високі халяви. Якщо халяви не такі вже високі, таке взуття називають не "полусапожки", а "полуботки", – каже експерт.

Учитель також розповів, які цікаві питомі українські слова можна використовувати на позначення домашнього взуття.

Відео дня

"Усі ми любимо "тапочки". Але це слово має розмовний відтінок. Тому краще легкі і м’які туфлі для дому називати "капцями" (до речі, в однині – "капець"). А як називати "шльопанці"? Це більше російське слово, в українській має розмовний відтінок. Запам’ятайте: "пантофлі". М’які кімнатні туфлі не мають "закаблуків". А "закаблуки" – це задня частина взуття, що охоплює п’яту (російською "задник")", – додав Авраменко.

Авраменко пояснює незрозумілі слова

Раніше  мовознавець, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка Олександр Авраменко пояснив, що означає незвичне для української мови слово "кшталт" і як його правильно вживати.

Також відомий мовознавець Олександр Авраменко розкрив, чи є в українській мові слово "тупик" та здивував його коректним значенням

Вас також можуть зацікавити новини: