Емоційно незрілі батьки - ймовірна причина ваших психологічних проблем у дорослому житті / фото ua.depositphotos.com

В ідеальному світі родина кожного була б стабільною, безпечною та емоційно здоровою. На жаль, реальність складніша. Можливо, ви виросли з емоційно незрілими батьками, які псували вам психику через кожну дрібницю.

Енні Райт, ліцензований шлюбний та сімейний терапевт з міста Берклі, штат Каліфорнія, розповіла виданню Business Insider, як помилки батьків при вихованні дітей позначаються на житті вже дорослої людини. За тим, як людина поводиться із друзями, колегами чи партнером, можна зрозуміти, наскільки здоровою була атмосфера в її родині за часів дитинства.

Зокрема психологиня навела типові ознаки того, що ви виросли в поганому домі, навіть якщо вам так не здається.

Відео дня

1. Ви надзвичайно суворі до себе

Люди, які виросли у неблагополучних сім’ях, можуть мати низьку самооцінку або негативні моделі мислення. Якщо вас виховували надто критичні батьки, вам може бути дуже важко "відключити ці критичні голоси у своїй голові".

2. Вам важко контролювати свої емоції

Емоційна дисрегуляція виникає, коли ви не можете належним чином висловити свої почуття. Люди, які походять із жорстоких або неблагополучних сімей, часто мають труднощі з емоційною регуляцією.

Емоційно здорові опікуни допоможуть їхнім дітям усвідомити, коли вони злі або сумні, і знайдуть для них безпечні способи впоратися з неприємними емоціями. Але якщо у вас були емоційно незрілі або образливі батьки, ви могли отримувати повідомлення на кшталт: "Я дам тобі нагоду ще поплакати".

3. У вас проблеми із проявами симпатії

Труднощі в дружбі, романтичному партнерстві та дружніх робочих стосунках є звичайним явищем для тих, хто мав проблемну родину. Ви можете не вміти встановити межі, висловити свої почуття чи навіть просто не розумієте, як виглядає здорова динаміка стосунків.

4. Ви не знаєте, як вирішувати конфлікт

Те, як ви справляєтеся з конфліктами, дуже залежить від умов, в яких ви виросли. Наприклад, якщо ваш батько лютував при перших ознаках конфлікту, ви, ймовірно, з дитинства зрозуміли, що конфлікти небезпечні і їх треба уникати за будь-яку ціну.

З іншого боку, якщо у вас був пасивний батько, який закривався в собі, коли з’являлися проблеми, ви, ймовірно, отримали приклад, що проблеми слід мовчки проковтнути.

5. У вас є розлади сну чи тривожність

Емоційні та психологічні симптоми виховання в нестабільній або недбалій сім'ї можуть мати також психічні побічні ефекти. Безсоння, стрес і тривога можуть бути пов’язані з вашими минулими або поточними стосунками з батьками.

6. Ви боїтеся вийти із зони комфорту

Проблемні батьки в дитинстві не обов’язково перетворять вас на людину, що боїться ризикувати та робити щось нове. Але часто таким людям справді важко вийти із зони комфорту.

"Є дуже велика частина людей, які походять із неблагополучних сімейних систем, які дуже бояться виходити у світ або йти на великий ризик, тому що вони не обов’язково відчувають під собою так звану сітку безпеки, щоб зловити їх у разі падіння", – пояснює Енні Райт.

7. Ви розумієте, що не є емоційно здоровим

Люди, що перебувають у нездорових романтичних стосунках, або загалом мають проблеми зі спілкуванням, часто це розуміють і намагаються подолати проблему. Наприклад, звертаються по допомогу до психологів. І саме під час такої терапії з’ясовується, що ці психологічні проблеми походять саме із проблемного дитинства.

Інші матеріали на тему психології 

Як писав УНІАН, вчені провели дослідження на тему брехні та з'ясували, про що найчастіше брешуть люди. Як з'ясувалося, кожна п'ята людина бреше хоча б раз на день, хоча є й ті, хто майже завжди чесний.

Також ми розповідали, як вирахувати пліткаря. Існують 11 промовистих ознак того, що вас обговорюють за вашою спиною.

Вас також можуть зацікавити новини: