
Мікрохвильова піч - це практично необхідна техніка на кухні, яка значно полегшує життя і допомагає швидко розігріти або приготувати їжу. Проте, як пише EatingWell, є продукти, які не можна ставити в мікрохвильову піч через ризик для здоров'я, безлад на кухні або навіть вибух.
Нижче наводяться 8 продуктів, які краще не розігрівати в мікрохвильовці, щоб уникнути наслідків.
1. Виноград
"Під час розігрівання винограду в мікрохвильовій печі відбувається дивовижна реакція. Особливо, коли виноград розрізають навпіл, але він усе ще тримається на шкірці. Створюється плазма, схожа на маленьке полум'я. Уся справа в тому, що мікрохвильові печі нерівномірно прогрівають їжу", - каже дієтолог Габріель Макграт.
2. Сирі яйця в шкаралупі
"Доведено, що цільні сирі яйця вибухають під час нагрівання в мікрохвильовій печі, можливо, навіть у роті, щойно ви їх відкусите", - каже Макграт.
Тому розігрівайте в мікрохвильовій печі тільки приготовані яйця, наприклад, кіш або фріттату.
3. Оброблене м'ясо
Під впливом мікрохвильового випромінювання оброблене м'ясо утворює продукти окислення холестерину (ОХХ), які є більш шкідливими, ніж звичайний холестерин, і з більшою ймовірністю призводять до розвитку атеросклерозу, каже Макграт. Таким чином, розігріваючи їх у мікрохвильовій печі, ви можете поставити під загрозу здоров'я свого серця.
4. Морква
"Морква може містити мінерали з ґрунту, які можуть спричиняти іскри внаслідок реакції мікрохвильовки з металевими матеріалами", - каже вона.
Те ж саме стосується і хот-догів. "У хот-догах іскріння може виникати через нерівномірний розподіл солей і добавок. Якщо це сталося, негайно вимкніть мікрохвильову піч, щоб зупинити іскріння, і приготуйте їжу в інший спосіб", - каже Макграт.
5. Грудне молоко або молочна суміш
"Це знову ж таки пов'язано з тим, що мікрохвильова піч нерівномірно розподіляє тепло, що може призвести до утворення надто гарячих точок у рідині, що небезпечно для вашої дитини", - каже дієтологиня.
6. Сире м'ясо
"Мікрохвильова піч може готувати їжу менш рівномірно, ніж звичайні духовки, а деякі види м'яса, наприклад курка, вимагають повного просмажування", - каже Макграт. Якщо ви вирішили готувати сире м'ясо в мікрохвильовій печі, використовуйте харчовий термометр, прогріваючи м'ясо в декількох частинах, щоб забезпечити рівномірне пропікання.
7. Звичайна вода
"Під час нагрівання води в мікрохвильовій печі потрібно бути дуже обережним, тому що може статися перегрів", - каже вона. "Це означає, що температура води піднімається вище точки кипіння в так званих "гарячих точках". Це може призвести до серйозних опіків і травм.
8. Соуси
Як і у випадку з водою, під поверхнею соусів, розігрітих у мікрохвильовій печі, можуть залишатися гарячі точки, які, "вибухнувши", можуть розбризкувати соус на всі боки. Це і небезпечно, і брудно.
Якщо ви не встежили, і ваша мікрохвильовка сильно забруднилася, то вам корисно буде дізнатися простий лайфхак, який дасть змогу відмити її за лічені хвилини.