Скільки насправді чашок кави дозволяють собі гастроентерологи вдень і що радять іншим / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Скільки насправді чашок кави дозволяють собі гастроентерологи вдень і що радять іншим, враховуючи думку, що кава здатна "погано" вплинути на шлунок та позбавити людину нічного сну.

Секрет щодо своєї добової норми кави фахівці розкрили Newsweek. За словами більшості, попри вміст кофеїну та інші "але", каву вони точно не викреслюють зі свого раціону.

Скільки чашок кави п'ють гастроентерологи і який від цього зиск? 

Головний лікар і директор відділення гастроентерології та ендоскопії в City of Hope Phoenix Туфік Качаамі каже, що його особистий метаболізм кофеїну дозволяє йому пити лише одну чашку напою. Зазвичай він вживає каву під час сніданку, тому це не впливає на його сон вночі. Але, якщо перебільшити, організм це відчує.

Відео дня

Качаамі радить у питанні добової норми кави орієнтуватися на власні можливості: хтось випиває більше, а хтось, як він, не може переносити більшу кількість кофеїну. "Люди зі "швидким метаболізмом кофеїну" можуть переносити більше кави, ніж люди з повільним метаболізмом", - розповів він.

За даними Національного інституту здоров'я (NIH), кава сприяє травленню та "корисним" процесам у кишківнику людини: сполуки поліфеноли, які містить кава, збільшують рівень кислоти, яку виробляє для травлення шлунок, а також позитивно впливає на міклофлору "добрих" бактерій. Це дослідами ще давно довели науковці.

Кава без кофеїну - тренд, чи є якась користь? 

Але як щодо кави без кофеїну? Останнім часом це "тренд", який пропонують майже всі відомі франшизи.

Гастроентеролог з Університету Західного Сіднея Вінсент Хо (також відомий під ніком Gut Doctor) стверджує, що людині дійсно доцільно вживати таку каву.

"Кава без кофеїну корисна для здоров'я печінки, в тому числі знижує ризик хронічних захворювань печінки. Я уникаю кофеїну, оскільки він може вплинути на мій сон", - заявив він.

За словами Хо, його добова норма кави - дві чашки цього напою без кофеїну. 

Що буде, якщо випити багато кави? 

Деякі властивості кави дійсно специфічні і можуть завдати дискомфорту тим, хто не сприймає багато кофеїну або, навіть будучи "толерантним" до кави, переборщив зі своїм еспрессо. 

Надмірне вживання кави може змусити нас частіше відвідувати вбиральню, що може призвести до зневоднення організму. Якщо людина втрачає багато рідини - випливаючий з цього негативний наслідок - закреп.

Однак з цією думкою погоджуються не всі фахівці. Гастроентеролог з Каліфорнійського університету медичної шкоди Девісі Джеймс Табібіан каже, що він регулярно п'є каву і не відносить її до "шкідливих" напоїв з точки зору можливої шкоди для травної системи. Є лише одне виключення. На думку лікаря, кава з кофеїном може провокувати в окремої групи людей гастроезофагеальний рефлюкс. При наявності такої проблеми, Табібіан радить дійсно підтримати у своєму раціоні тренд про "каву без кави", тобто без кофеїну. 

Водночас лікар каже, що від вживання кави є одна доведена користь. 

"Існують дослідження, які свідчать про те, що кава має захисний вплив на здоров'я травної системи", - стверджує він. 

Скільки треба випити кави, щоб мозок "включився" в роботу

Науковці заявляють, що кава корисна для мозку. Власне, вживання її у великій кількості здатне покращити його роботу. Але слід розуміти, про яку кількість чашок в день йдеться. 

Відповідне дослідження провели за участі 2 тис. осіб у віці від 45 до 74 років. Порівнювали результати 4 груп людей, які регулярно пили каву. Тож, яка оптимальна кількість кави для мозку в день, читай в матеріалі. 

Вас також можуть зацікавити новини: