Авраменко розкрив "найсильніший" префікс в українській мові на прикладі боксера Кличка / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, фото скріншот

"Віталій Кличко самий сильний боксер в Україні" - сказати так, означає осоромитися та висловитися про українського боксера російським суржиком, пояснив відомий мовознавець Олександр Авраменко.

У своєму уроці на "Сніданок з 1+1" він уточнив, що проблему створює оця частинка "самий" у наведеному реченні. 

"Самий цікавий", "самий вправний", "самий впертий" - так вживати слова неправильно. Російській частці "самий" відповідає український префікс "най", тому підсилити прикметник у слові слід саме ним. 

"Наприклад, Віталій Кличко самий сильний боксер? Так чи ні? Ні! Правильно сказати, що Віталій Кличко "найсильніший" боксер", - акцентував Авраменко.

Він нагадав, що суржики в українській мові лунають смішно та недолуго. "Сама укусна канфєта бєлочка", - це не про співучу українську мову, навів ще один приклад вчитель.

Витонченіше, правильніше та літературніше буде сказати: "Найсмачніша цукерка білочка".

Пам'ятаємо про це правило, коли хочемо висловити високу міру ознаки, адже російський "самий" очолює хіт-парад мовних негараздів у вимові українців, вказав філолог. 

Чому не можна казати підійматися вгору - урок Авраменка

В рамках ще одного свого уроку вчитель Авраменко пояснив, що не варто наповнювати українську мову непотрібними словами та виразами, коли й так ясно, про що ми кажемо. Наприклад, "закінчується січень місяць 2024 року". Зрозуміло, що слово "місяць" тут зайве. Але існують і більш неочевидні вирази, до яких ми звикли. Один з таких - "підійматися вгору". Ми не можемо підійматися вниз або вбік, тому ця фраза сама по собі вже дискредитує себе, пояснив вчитель. 

Вас також можуть зацікавити новини: